Putování přes Landek ke Svaté Barborce
Dnešní putování je druhým po Jiřího zmrtvýchvstání, takže jsem jej připravil v délce takové, aby odpovídala přiměřeně jeho rekonvalescenci a příliš nezatížila jeho zdraví. Událo se ve výroční den 25. února, který byl vzletně nazýván "Vítězstvím pracujícího lidu v únoru 1948", kdy Klement Gottwald radostně oznámil z balkonu na Staroměstském náměstí shromážděným Pražanům, že prezident Beneš přijal demisi demokratických ministrů jeho vlády, čímž byl odstartován proces uchvácení moci KS.

Také počasí, jako by se opakovalo v onen památný den. Zrána vydatně pršelo, posléze déšť přešel ve sněžení, aby následně vysvitlo slunéčko v době naší cesty Landekem a při jejím zakončení opět začal padat sníh, když již k domovu jsme se blížili.

Naše cesta začala již v autobuse, kde mne překvapilo, že s Jurou nastoupil i náš spolužák Petr, takže poprvé jsme jeli ve třech. Cesta dopravními prostředky proběhla bez problémů, takže jsme v pořádku dojeli do výchozího bodu, na konečnou stanici trolejbusu v Koblově.
Musím říct, že se mi vyplatila předchozí domácí příprava u PC, kde jsem cestu naplánoval na mapě a posléze ji přehrál do mobilu. Ve výchozím bodě jsem pustil aplikaci s mapou a zvolil navigaci. Mobil ihned zareagoval, načež obrazem i slovem nás ubezpečil, že jsme na správném místě. Poté se ujala slova průvodkyně, která nám na mapě ukazovala šipkou, kam máme jít a slovy vše stvrzovala. Takto nás provázela vlastně celou cestu až do cíle.

Cestou jsme minuli soutok dvou moravských řek, Ostravice s Odrou, který jsme krásně i přes hustý porost stromů shůry viděli. Poté jsme dosáhli nejvyššího bodu, odkud byl krásný rozhled na Ostravu a okolí a krátce jsme se v občerstvovacím přístřešku posilnili. Po chvíli jsme po mírném sestupu došli k malé rozhledně na Landeku, odkud jsme se kochali dalším krásným výhledem na průmyslovou část Hrušova a Přívozu a dálnici, ubíhající směrem k Porubě.

Poté jsme pokračovali po naučné stezce a vždy jsme se krátce zastavili u naučných tabulí, abychom načerpali informace o přírodě i průmyslových začátcích spojených s nálezem i těžbou uhlí.

V závěru putování jsme sestoupili po žluté značce do údolí kolem modelu Petřkovické (Landecké) Venuše s nadějí na občerstvení v Harendě u Barborky, které již dopředu avizoval Jura s tím, že na internetu našel, jak na nás čekají bramborové šišky s mákem a cukrem. Já již dopředu nevěřícně zjistil, že Harenda je uzavřena, tudíž není v provozu, nicméně jsem Jirkovi nechtěl moc kazit radost.

Bohužel, pravdu jsem tentokrát měl já a na šišky s mákem jsme si museli nechat zajít chuť. A tak jsme se jen lehce protáhli po nádvoří bývalého dolu Anselm a vydali se na cestu k busu.

Spojení zpět bylo vynikající, nikde jsme nepřiměřeně nemuseli čekat, takže jsem byl doma ještě před setměním.

O naučné stezce Landek více:
https://www.venkazdyden.cz/tip-na-vylet/naucna-stezka-landek/667

O pozorovatelně CO více:
https://www.kafelanka.cz/ostrava/pozorovatelna9.php?mapy

Mapa putování s náhledy fotografií pro ty, kdož chtějí vidět více:
https://mapy.cz/fotografie?planovani-trasy&x=18.2699103&y=49.8696525&z=16&dim=621779109f3cdb288e870743