Ve dnech 1. a 2. září 2023 proběhlo v Liberci VII. Mistrovství České republiky Jednotek sboru dobrovolných hasičů měst a obcí ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Této soutěže se zúčastnilo celkem 14 soutěžních týmů. Vlastní soutěž předcházel odborný seminář s tématy řešení dopravních nehod, elektromobility a pohony vozidel na vodíková paliva. Druhý den začalo vlastní soutěžení, kde byly připraveny moderní vozidla, ze kterých byly vytvářeny jednotlivé scénáře pro soutěžní pokusy. Rozhodování bylo v rukou odborných rozhodčích z řad HZS ČR.
Cílem soutěžních týmů bylo v co nejkratší době vyprostit jednu zraněnou osobu za dodržení bezpečnosti a taktiky při řešení takovýchto druhů událostí. Rozhodčí hodnotili jednotlivá družstva v oblasti taktiky, techniky a poskytování předlékařské pomoci.
A kdo dosáhl nejvyšší počet bodů a tím se stal Mistrem České republiky v této disciplíně? Jsou to dobrovolní hasiči z Rudné, reprezentující Středočeský kraj, následováni hasiči z Kostelce nad Orlicí (Královéhradecký kraj) a hasiči z Litomyšle z Pardubického kraje.