HISTORICKÁ EXKURZE SPIŠ: KLENOT SLOVENSKA, 2. až 9. VII. 2023

AKTUALITA: Prosím zastavte se na katedře u paní sekretářky Entnerové pro přeplatek 850 Kč! Pokud možno do konce roku. :)
P. S. Stipendia byla zadána do systému, takže pokud nedorazila, ozvěte se. U kolegů z Přírodovědné fakulty zodpovědní zvažují, jestli je stipendium možné proplatit z prostředků Pedagogické fakulty a poté si nechat refundovat.

Motto exkurze: "Ztráty jsou přípustné, nekvalitní referáty nikoliv."

Výprava za historií a přírodou rázovitého kraje v podhůří Tater, jehož kulturu po staletí spoluvytvářeli Slováci, Němci, Maďaři, Poláci, Rusíni, Židé, Romové, a občas také Češi.

ITINERÁŘ:

PO: Městská památková rezervace Spišská Sobota, Geopark Neandertal Gánovce, NP Slovenský ráj, prielom Hornádu (vhodné boty na žebříky), kartouza Lapis refugii na Kláštorisku, Spišský Štvrtok a tamní varianta Sainte Chapelle, "lázeňská" skupina kaštiel Strážky a muzeum ve Spišské Belé,
Ref.: Doležal (Spišská zástava), Svoboda (výlitek mozkovny neandrtálky), Čekalová (život v kartouze), Pašek (Jan Zápolský).

ÚT: Ľubovnianský hrad a skanzen, klášter klarisek ve Starém Sadci (Stary Sącz) a královské město Nový Sadec (Nowy Sącz), lázně a travertinový kráter Vyšné Ružbachy.
Ref.: Urban (švédská "potopa"), Slovák (barská konfederace a Móric Beňovský), Feikl (polština), Čurda (Stepan Bandera), Balouš (piaristé a spišský Oxford).

ST: Kežmarský hrad s muzeem, historické jádro města s klášterním kostelem pavlínů a bazilikou minor Povýšení sv. Kříže, evangelické kostely před hradbami (exteriéry), fakultativně expozice bytové kultury v Kežmarku, kaštiel s galerií a kostel ve Strážkách nebo termální koupaliště ve Vrbově.
Ref.: Polmová (slovenština), Hanzlíková (Imrich Tököly a Kežmarok), Goliášová (Karpatští Němci), Bendová (artikulární kostely).

ČT: Hrad Niedzica neboli Dunajec, NP Pieniny, kartuziánský a kamaldulský Červený klášter, plavba na pltích prielomom Dunajce do Lesnice.
Ref.: Vychodilová (Záviš Černý), Kučera (čs.-polský spor o Spiš), Praská (bylinkářství v klášterech), Lejbl (husiti a jiskrovci na Spiši), Daněk (první slovenská armáda).

PÁ: Artikulární kostel v Kežmarku (interiér), Červený kostel s mauzoleem Thökölyho tamtéž, Tatranský NP, Belianská jeskyně, Ždiarsky dom, fakultativně Tatranská Lomnice (s možností krátkého výjezdu na Skalnaté pleso).
Ref.: Brabenec (novosedláci v Uhrách), Šťastný (Beata, Halška a postavení žen-dědiček), Matějka (tradiční slovenská kuchyně), Procházka (slovenské tance), Anderle (medvědi očima historika).

SO: Radnice v Levoči, dům Mistra Pavla a bazilika minor sv. Jakuba tamtéž, fakultativně další levočské památky, biskupská katedrála ve Spišské Kapitule a Spišský hrad, večer v centru Popradu.
Ref.: Tyllová (levočská bílá paní, realita a fikce), Hortová (Mistr Pavel z Levoče), Tomková (Turzové), Fiala (Koloman Haličský), Landsingerová (kníže z Popradu a jeho hrobka).

HODNOCENÍ REFERÁTŮ:
+ Většinově schopnost mluvit spatra a referáty nečíst.
+ U některých schopnost využít i zdroje v cizích jazycích, včetně polštiny apod.
+ Častá snaha o zařazení didaktických aplikací, včetně herních prvků.
- Místy přílišná popisnost, občas je lepší trošku ubrat jména a letopočty a probudit posluchače provokativní otázkou či humorem.
- Někdy příliš obecné zaměření, postrádající místní kontext a využití s tématem souvisejících objektů v okolí.
- Ne vždy dost promyšlený závěr, např. s krátkou shrnující myšlenkou, připomenutím vztahu k současnosti apod.

AUTORSKÉ ŠIFRY: Dušan Foltýn (df), Ladislav Lejbl (ll), Michaela Mertová (mm), Nikola Polmová (np), David Procházka (dp), Markéta Tyllová (mt), Anna Vychodilová (av).