6. června 2010 se v Pardubicích konala tradiční, byť tentokrát významnější "Aviatická pouť".
Píšeme 100 let české letecké historie. A že to není historie bezvýznamná. Na statické a letové ukázce se střídaly letouny, které se zapsaly do dějin nejen českého, ale i světového letectví.
Program probíhal podle předem připraveného scénáře a na nebi jej zahájil Blériot XI, aby připomněl pardubického rodáka a leteckého průkopníka ing. Jana Kašpara.
Akrobatickou sestavou, kterou zakončil obrovskou "stovkou" napsanou na nebi, pozdravil účastníky Ulli Dembinski se svým Jak50.
Pak už se "v běhu let" střídaly na nebi letouny, které Čechům přinášely slávu (slavné produkty továrny Avia, letouny Tatra, Letov, Zlín), ale i zkázu a smrt (německý Junkers 52, Me109, FW190). Symbolicky se s nimi utkaly Hurricane, Spitfire, Jak3 či La5 (byť jen v replice vzniklé přestavbou Jak11).
Slávu českých akrobatických letců připomněly ukázky hlavně skupiny Flying Red Bulls na Zlinech 50.
Hřmění proudových motorů stíhacích strojů pak navázalo na tradice hrdinů z Bitvy o Anglii, od Biskaje, Zvolena či Ostravy.
Symbolický přelet skupiny vedené českým cvičným letounem Delfin s letouny L39, MiG15, MiG29 a JAS39 Gripen na křídlech byl skvělým zakončením dne určeného fandům létání, zájemcům o netradiční podání naší historie, ale i fotografům.

Ta éra jsou tak krásná!!