Kamenný válečný kříž maltézského typu u rozhledny Štěpánka.
Vzorem mu byl Železný kříž (das Eiserne Kreuz) – německé válečné vyznamenání a původní symbol Řádu německých rytířů.
Kříž a asi 30 kamenů postavených do půlkruhu sloužil jako pietní místo, symbolický hřbitov zdejších německých obyvatel, padlých v první světové válce. Kameny sem byly dle historických pramenů dopraveny jednotlivými okolními obcemi jako vzpomínka na padlé. Na každém z kamenů prý byla položena vojenská přilba. Doba vzniku je datována někdy po roce 1918. Kříž tohoto typu je zřejmě svojí velikostí v naší zemi jedinečný.
V napjatých třicátých letech minulého století se u kříže začali scházet místní nacisté, kteří zde prý prováděli své okultní rituály.
Kříž byl po skončení druhé světové války v době odsunů německého obyvatelstva, za zpěvů vlasteneckých písní, zničen a shozen ze stráně.
Kříž byl po cca 65 letech na podzim v roce 2011 obnoven skupinou místních obyvatel - nadšenců pro vojenskou historii z Tanvaldu a okolí. Vzhledem k obtížnosti terénu a velikosti některých kamenů to stálo ohromné úsilí. V kraji to opět po desetiletích rozjitřilo již téměř zaniklé emoce mezi starousedlíky a reakce jsou smíšené, i když postupně převažují kladné ohlasy.