VÁNOČNÍ TURNAJ DOROSTU

O tomto víkendu 12.- 13. prosince se na velmi dobře připravené kuželně v Kutné Hoře uskutečnil již 10. ročník Vánočního turnaje krajských výběrů dorostenek a dorostenců. Vzhledem k tomu, že v Kutné Hoře je čtyřdráha, tak museli pořadatelé přejít na disciplínu 100 hs. Velice potěšitelná byla účast výběrů všech 14-ti krajů naší republiky. Ještě potěšitelnější pak byly výkony, které účastníci předvedli. Podle řady těch, kteří se zúčastnili předchozích ročníků, tak úroveň byla zřejmě nejvyšší ze všech dosavadních ročníků. Svědčí o tom i to, že v kategorii chlapců na postup nestačil ani výkon 450, u děvčat se nepostupovalo na 439 ! Vrcholem pak bylo vystoupení Martina Marka „dotahováka“ Olomouckého kraje, který plné kutnohorské kuželně předvedl vynikající výkon 505 kuželek. O mnoho pozadu nezůstal ani reprezentant „domácího“ středočeského výběru Leoš Vobořil, který dosáhl 486 kuželek. O jejich nadvládě o tomto víkendu svědčilo i to, že oba se utkali v nedělním finále ve sprintu. Tam naopak prokázal lepší nervy Leoš Vobořil. Třetí místo v jednotlivcích si za výkon 477 zajistil Daniel Svoboda, hájící barvy Jihomoravského kraje. V kategorii děvčat kralovala o víkendu Monika Wajsarová (Liberecký kraj). V sobotu dosáhla výborných 475 kuželek, v neděli pak našla přemožitelku až ve finále v jihomoravské Lucii Nevřivové. Druhý nejlepší výkon v sobotu předvedla Denisa Hamplová z Moravskoslezského kraje, třetí pak byla Markéta Hofmanová z kraje Ústeckého. Ta dosáhla výkonu 447.
V soutěži krajů ale nakonec nerozhodly vynikající výkony jednotlivců, ale naprosto vyrovnaná hra celé čtveřice. A to dokázal pouze jeden výběr – Ústeckého kraje. Na jeho 1801 kuželek žádné jiné družstvo nedosáhlo, a tak si Ústečtí odvážejí z Kutné Hory zasloužené vítězství. O druhé místo se pak strhl neuvěřitelný boj do posledního hodu a rozhodovala každá kuželka. Nakonec se z druhého místa radovali zástupci Moravskoslezského kraje (1782), bronz patří Středočechům (1781) a nepopulární „bramborová“ zůstala zástupcům kraje Olomouckého (1780).
Letošní ročník turnaje se znovu velmi vydařil. Velké poděkování pak patří pořadatelskému oddílu v Kutné Hoře, který se úkolu zhostil na výbornou a vytvořil tak nezbytný předpoklad pro úspěšný průběh akce.