Galerie A&A
.

Vít Pavlík a Tomáš Pergler


Anima Mundi: Dialog s duší světa.
V centru Prahy, v prostorách galerie A&A Gallery Dům u Černohorských, se chystá výjimečná výstava, která propojuje dva výrazné české umělce – malíře Víta Pavlíka a sochaře Tomáše Perglera. Tato umělecká událost s názvem „Anima Mundi“ (duše světa) se zaměřuje na prozkoumání vztahu mezi člověkem a přírodou skrze abstraktní umění. Vernisáž se uskuteční 23. dubna 2024 v 18 hodin a výstava bude přístupná až do 18. května téhož roku.
Vít Pavlík, známý svým nekonvenčním přístupem k malbě a grafice, ve svých dílech překračuje hranice tradičních uměleckých metod. Jeho práce, často realizované na netradičních materiálech, reflektují dynamiku přírodních sil a lidské existence. Pavlíkova schopnost dialogu s divákem prostřednictvím vizuálního jazyka otevírá nové perspektivy vnímání umění.
Tomáš Pergler, filosof a provokatér v oblasti sochařství, přináší do kolaborace jedinečný pohled na formu a materiál. Jeho sochy a objekty, které často využívají přírodní tvary a struktury, jsou zároveň plné symboliky a zobrazení, které stimulují k reflexi a introspekci. Perglerovy práce zdůrazňují mezilidské spojení a jeho díla jsou provokativním příspěvkem k současnému umění.
Projekt „Anima Mundi“ nabízí unikátní možnost nahlédnout do hloubky společného lidského ducha a jeho spojení se Zemí. Výtvarné dílo obou umělců zkoumá, jakým způsobem mohou abstraktní tvary a barvy vyjádřit komplexní vztahy a emoce, které formují naše chápání světa kolem nás.
Tato výstava je také významná svým místopisným kontextem – umístěním v historickém středu Prahy, kde se snoubí bohatá historie a pulsující současné umělecké dění. A&A Gallery, která výstavu hostí, je známá svou podporou inovativního a provokativního umění, což Anima Mundi dokonale reflektuje.
Vernisáž výstavy bude obohacena vystoupením přední české saxofonistky Kateřiny Pavlíkové, což přidá na jedinečnosti celého večera. Tato kulturní akce slibuje nejen estetický zážitek, ale i hlubokou intelektuální výzvu, která rezonuje s celkovou atmosférou výstavy.
Anima Mundi je více než jen výstava; je to prostor pro setkání, dialog a pochopení hlubších vrstev lidského bytí skrze prizma umění. V době, kdy se svět potýká s četnými výzvami, připomíná nám umění, jako je toto, nezbytnost hledat odpovědi a smysl ve spojení s přírodou a společnými lidskými zkušenostmi.

Livio zonerama.com
Nová Večerní Praha