Galerie hlavního města Prahy
Dům u Kamenného zvonu, Staroměstské nám. 13, Praha 1
.

Group Therapy

Collections in Dialogue


Galerie hlavního města Prahy vás ve spolupráci s Art Collection Telekom srdečně zve na zahájení výstavy Group Therapy. Collections in Dialogue ve čtvrtek 25. dubna 2024
Výstavu zahájí Magdalena Juříková, ředitelka GHMP a kurátorka výstavy, společně s Antje Hundhausen, víceprezidentkou pro Brand Experience Deutsche Telekom, a Maximilianem Bellassaiem, obchodním ředitelem pro rezidentní zákazníky společnosti T-Mobile. O koncepci promluví kurátoři Art Collection Telekom, Nathalie Hoyos a Rainald Schumacher.
Kurátorský tým GHMP, Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher
Galerie hlavního města Prahy otevírá výstavu současného umění, která díly od osmdesáti umělců reaguje na palčivá témata světa.
Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek české Galerie hlavního města Prahy a německého Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024. Rozdílné postavení žen v Evropě ukazují portrétní fotografie, které působí až lifestylovým dojmem. Za velkými brýlemi se však u každé ženy skrývá příběh dotýkající se témat, jako je právo na potrat nebo možnost odejít z násilného vztahu. Osobní vzpomínky zasazené jak do soukromých zkušeností, tak i historických příběhů sdílí bosenská umělkyně Šejla Kamerić. Její autoportréty reflektují dospívání během války v Sarajevu v 90. letech. K válkám v Jugoslávii se vrací i fotografie Igora Grubiće. Chorvatský fotograf zachycuje horníky, kteří organizovali stávky proti Slobodanu Miloševići.Technologický pokrok, klimatická krize a duševní zdraví
Jakou rychlostí se vyvíjí technologie a jaké přinášejí výzvy odráží i díla Lenky Glisníkové. Umělkyně ve svých plastikách zpochybňuje současné změny životního stylu člověka, k nimž dochází v důsledku neregulovaného technologického pokroku. Ve stejné místnosti můžeme najít i sochu Anny Hulačové s názvem Agro-Kosmo, zobrazující astronauta pěstujícího živiny i mimo planetu Zemi. K životnímu prostředí a péči o něj se vztahují i fotografie zachycující dopad člověka na přírodu.
Výstava se koná pod záštitou jeho excelence Andrease Künneho, velvyslance Spolkové republiky Německo v Praze.
Výstavní program Galerie hlavního města Prahy je podporován Ministerstvem kultury České republiky.
Mediální partneři: Artikl, Artmap, Art Antiques, Radio 1, FlashArt, Artalk,


Livio zonerama.com
Nová Večerní Praha