JSP ART GALLERY
Lázeňská 287/4, Praha 1 - Malá Strana
.

Paulina Skavova & Ivana Štenclová


Ve vzájemném dialogu se představí malířka Ivana Štenclová a sochařka Paulina Skavova. Provokativní název výstavy skrývá v sobě prostor vzájemné interakce dvou rozdílných uměleckých projevů a různých způsobů interpretace okolního světa.
Vystavující autorky: Paulina Skavova & Ivana Štenclová
Kurátoři výstavy: Terezie Zemánková, Jaroslaw S. Pastuszak
17. dubna – 7. června 2024
První společná výstava dvou výrazných dam českého současného umění v JSP Art Gallery na Malé Straně je provokativním spojením dvou zdánlivě odlišných světů: světa mytologie, lovu, smrti, stejně jako světa tváří a životů konkrétních osob.
Mytologické postavy Pauliny Skavove jsou smyslně, sofistikovaně a jemně ironizujícím způsobem propojené s erotickými aspekty lovectví, „ptačí“ garderoby či s ženskými trofejemi a vtahují recipienta do tajemného světa na hranici života a smrti. Skavova své postavy i přes velmi detailní technickou konkrétnost idealizuje, jako by se snažila narušit neviditelnou hranici mezi světem lidí a zvířat a světem mytologických entit. Tak se stává mýtus součástí každodenní reality, vstupuje do konkrétních lidských i zvířecích příběhů a feminizujícím způsobem zpřítomňuje věčnou otázku po smyslu života a smrti, vztahu muže a ženy – kontradikce se zde stírají a mizí za závojem neuchopitelnosti zkoumaných jevů.
Oproti uměleckému způsobu nazíraní prezentovaných výjevů v díle Pauliny Skavove je přístup Ivany Štenclové intimnější, více „stydlivý“. Autorka jakoby zpoza záclony pozoruje své „objekty“, přihlíží jejich každodenním radostem i starostem, je svědkem jejich vnitřních zápasů a uzavírá je – podobně jako Johannes Vermeer van Delft – v konkrétním okamžiku na věčnost. Její postavy se tak stávají nesmrtelnými společně se svými malými životními příběhy. Štenclová ve svém díle až mystickým způsobem vytváří celou řadu relací s osobami jí blízkými i vzdálenými, jež společně s ní vytvářejí zvláštní, „v čase uzavřenou“ rodinu. Dílo této umělkyně je de facto rodinným albem dokumentujícím naši pomíjivou přítomnost v čase.
Spojující osou obou autorek je výrazná řemeslná a umělecká zručnost, technicko-technologická rafinovanost a neopakovatelná originalita, a to v kontextu velmi široce pojatého současného výtvarného umění. Dílo Skavove a Štenclové odráží také jejich osobní charakteristiky – v případě Skavove ženské sebe-vědomí, odvahu a sílu (i přes její subtilní postavu), u Štenclové si lze všimnout plachosti, magické tajemnosti a zároveň až „mužské“ racionálnosti.
Výstava obou autorek v JSP Art Gallery přináší jedinečnou příležitost vystoupit z rychlého sledu každodenních událostí a naopak vejít do myticko-mystického příběhů lidí, zvířat a nenápadných svědků naší přítomnosti, jako jsou dětské hračky, omalovánky či tajemní krkavci pozorující zpoza větví rozličné životní příběhy.
Jaroslaw S. Pastuszak

Livio zonerama.com
Nová Večerní Praha