Galerie U Zlatého Kohouta
Michalská 3, Praha 1 - Staré Město.
.

NEPRAKTA 100

„NORMÁLNÍ VÝSTAVA NENORMÁLNÍCH AUTORŮ aneb léčba duše“

ZUZANA FALKA MÍŠKOVÁ, AMAIRGIL VRCHOTICKÝ, DANIELA Winterová, JIŘÍ WINTER

Jiří Winter se významně zapsal do kulturního života Československa druhé poloviny 20. století. Vynikal encyklopedickými znalostmi v mnoha oborech - přírodovědných, historických, národopisných, uměleckých či filozofických. Jako dobrý vypravěč býval zván na různé besedy s veřejností, často vystupoval v televizních diskusích. Ze svých etnografických nebo antropologické sbírek zapůjčoval zajímavé kusy jako exponáty výstav Národního či Náprstkova muzea v Praze.
Ilustrace z knihy M. Švandrlíka: Praha plná strašidel (Nemravná Lukrécie a kaplan - Nakladatelství ROAD Praha, 1.9. 1993, kresba č.26 804
Na Winterových knižních ilustracích lze jednoduše sledovat zněny a vývoj Winterova kresebného stylu a způsobu vyjádření myšlenky. Kresba zůstala napohled jednoduchá, ale autor měl možnost zkoušet, co tučná a někdy i toporná linka dokáže vyjádřit. Od jednoduché pérovky, skoro slabikářového provedení se vyvinula k nenapodobitelné formě. Mnoho začínajících karikaturistů se pokoušelo kreslit v Nepraktově stylu, ale málo komu se to zdařilo. Všechny charakteristické rysy zůstávaly, ztrácela však "slabikářovou" podobu a rozvíjela se do osobitého stylu. Také tématika vtipů se během let výrazně změnila. Náměty Bedřicha Kopecného měly intelektuálnější charakter a pro pochopení vyžadovaly od konzumenta větší kulturní rozhled. Z toho období pochází velké množství vtipů beze slov. Když se na Bedřícha Kopecného místě úspěšně etabloval spisovatel Miloslav Švandrlík, začal Winter kreslit více zvířat, pohádkových bytostí a strašidel, vtipy využívaly slovní hříčky nebo byly rovnou kreslenými anekdotami. Navíc vzhledem k uvolňujícím se společenským poměrům se na kresbách vyjímaly i více či méně odhalené slečny. Kreslíř si vytvořil pohledný typ ženského těla, někdy s nadmíru vyvinutými vnadami mimo anatomické možnosti, leč takový profil půvabných dívek se stal pro Nepraktu typickým a jedinečným.

Livio zonerama.com
Nová Večerní Praha