Šestá letošní návštěva pražské zoo
Po tradiční letní přestávce, kdy od června do srpna nenavštěvuji pražskou zoo, protože nemám zájem se rvát s tisíci dalšími lidmi, jsem se do ní opět vydal. Byl jsem zvědavý na některé novinky, které se tu v mezičase urodily.
Těmi nejnovějšími je několik změn v Teráriu. Z terária vodnářek zmizeli oligodoni (které jsem tam viděl reálně pouze jednou) a místo nich tu jsou nově dvě užovky tygří. Ty jsou krásně zbarvené a především jsou vidět, i když vyfotit je bylo docela náročné. Další změna se udála o kus dál - uhynula poslední bojga ularburong (kterou jsem - opět - viděl hezky natočenou přesně jednou) a její expozici obsadily nedávno popsané ropuchy skvrnkované. Jde o stromový druh ropuch, v expozici jsou ještě nedospělá zvířata, která nemají finální zbarvení - to by mělo být moc hezké, žluté skrvnky by měli na ropuchách doslova svítit. Dalšími změnami jsou přesunutí ropuchy síťkované ke korovcům a umístění odchovny mláďat krajt zelených do expozice rodičů.
U mravenečníků už přibylo dřevěné zastřešení - je to možná příprava i pro budoucí prodloužení ke strašilkám humřím? Vyhlídka u pelikánů se i nadále staví, nikterak výrazný posun není vidět u novostavby pavilonku malp.
V pavilonu šelem došlo k významné změně - po odchodu levharta jávského a přemístění levharta obláčkového na zázemí (asi?) došlo k úpravám jejich vnitřních i venkovních expozic, kde nyní nově žije pár fos. Neviděl jsem z nich ani chlup. Ale jejich expozice jsou pro takové šelmy fajn, prostorem i vybavením, zejména v porovnání se Dvorem... PŘEDEVŠÍM ALE BYLA ZRUŠENÁ BĚŽECKÁ DRÁHA VEDLE VÝBĚHU TYGRŮ, COŽ JE NEJLEPŠÍ ZPRÁVA PODZIMU! Snad se sem na jaře nevrátí.
Morčáci paranští ani po půl roce nedostali nějakou pořádnou infotabuli a od jejich umístění do voliéry o nich nebyla již žádná další zmínka. Tolik k propagaci nejvzácnější kachny světa.
V Africe zblízka jsou nově komby jižní, u medojedů (možná i psů) jsou nová světla a bércouni Petersovi jsou konečně zpět v expozici a jednoho se mi i podařilo vidět.
Po 14 letech se do zoo vrátili kulani. Dvě samice přišly ze Ströhenu a obsadily výběh po zebrách. Velikostně to není špatný výběh, ale ta prezentace je hrozná, chybí tu prostě normální vyhlídka, pohledy do výběhu jsou pouze přes plot. Lamy, které tu byly doposud, teď okupují starý výběh kiangů. Nějaká menší oprava se děla ve výběhu bizonů, kvůli čemuž byli bizoni v malém, odstavném výběhu vedle, což jsem dosud nikdy neviděl. Samci zubra to evidentně dost vadilo, protože pořád chodil kolem plotu a válel se. Bude mi hrozně líto, až oba tyto druhy zmizí z Plání, potažmo celé zoo.
Z Dja, resp. od kočkodanů zmizeli štětkouni. Důvod? Neznámý. Možná chtějí, aby se vzpamatoval výběh? Nebo je za tím něco jiného? Netuším, každopádně tu nejsou.
Z Papouščí stezky zmizeli lorikulové modrobradí, místo nich jsou charmozini Stellini.
Dopoledne jsem strávil v příjemné přítomnosti Jindry, se kterým jsme prošli spodní část zoo a rozdělila nás až svíčková v Oceánu. Ze zvířat mě potěšili tygři, jeřábi, jaguarundi nebo mangusty. Hned ráno jsem šel na luskouny, zejména na malou Connie, ale viděl jsem pouze Tang, navíc se mi ji beztak nijak hezky nepodařilo vyfotit. V Sečuánu mě velice potěšil argus, který před samičkou předváděl svůj tanec - na foťák to sice nevyšlo, ale krátké video se povedlo.