Druhá letošní návštěva ostravské zoo
Druhý Moravský zootrip tradičně uskutečňujeme někdy na podzim, letos to připadlo na začátek října. Podzimní barvy ještě úplně nevládnou, ale počasí bylo plně podzimní. Sychravé, chladné, mlhavé a propršené. Sice díky tomu bylo málo lidí, ale rovněž také pramálo zvířat ve venkovních výbězích. Ale s tím se holt musí počítat.
Od únorové návštěvy přibylo plno stavebních novinek. Hned na začátku byla dokončena rekonstrukce komplexu voliér Ptáci Tibetu a Číny. Měnilo se pletivo, sloupy jsou vymodelovány jako umělé kmeny, opravil se vodopádek, v průchozích voliérách jsou nové cesty. Druhová skladba zůstala víceméně nezměněná.
Výběh u Saoly nyní nese název Klenoty Filipín a obývá ho pár sambarů skvrnitých. Nečekal jsem, že je při takovém počasí uvidím, ale oba se příhodně pohybovali na zarostlém kopečku, kde šli hezky vyfotit. Výběh je nicméně dost prázdný, ale název i popis na webu napovídají, že k nim možná ještě něco přibude. Tak uvidíme. Kolem výběhu je komplet předělaný mostek z moc hezkého dřeva. Naproti u jelenů se také odehrávají nějaké práce. Současná expozice dikobrazů by se podle registru měla přeměnit na expozici pro mangusty liščí, což je sice skoro plevel za plevel, ale mangusty pořád lepší. Opravuje se expozice koček slaništních, kvůli čemuž je La Pampa přístupná jen ze strany od tayr. Ve voliéře jsou nově čáje, ale neviděl jsem.
Skončil chov servalů. Místo nich začala zoo po letech chovat karakaly, zatím jednoho samce, zadrženého z ilegálního chovu. Hned vedle, po rysech, se poté připravuje expozice pro další staronový druh - manula. U tučňáků zatím žádná změna, snad se začne brzy stavět.
Hned trojice událostí se odehrála či odehrává v centrální části zoo. Konečně je kompletně otevřený pavilon Tanganika. Přístupná je noční část s damany, kombami, bičovci, pasumci nebo užovkou linkovanou. Jedna expozice je prázdná. To hlavní se ale odehrálo za touto částí, kterou kdysi obývali nosorožci. Ta prošla kompletní proměnou a nyní je v ní trojexpozice mangust žíhaných. Ty by měli příští rok doplnit psi ušatí, předpokládám, že v mezidobí se ještě dodělá přiléhající venkovní výběh. Akvárium naproti zatím není hotové. Mělo by mít 7000 litrů a prezentovat písčité oblasti jezera Tanganika. Nový je také východ. Expozice mangust jsou docela prostorné, ničím úplně nevyčnívající, je tu několik pro návštěvníky zajímavých průhledů. Dvě části jsou zasklené, jedna otevřená. Jednu z nich poté zřejmě obsadí právě psi. Naproti pavilonu se rekonstruuje pavilon Malá Amazonie, předělává se střecha. Vyklizené jsou všechny venkovní voliéry, pinčáky jsem viděl na zázemí u gibonů. No a nakonec proběhla, pro mě nečekaná, rekonstrukce voliéry Papua, která se o polovinu zvětšila, nosné sloupy se překryly stylovými umělými stromy, nová je skalnatá stěna, někde jsou i jeskynní malby. Osazenstvo zůstalo stejné, nově tu podle mě jsou jen kystráčci modrolící.
Pavilon slonů je zavřený, mění se podlaha, snad s tím ruku v ruce půjde i rekonstrukce zdejší džungle. U výběhu je přistavena transportní bedna, mladý samec Chandru by měl odejít, nicméně bedna je u samčího výběhu, tak nevím, zda ho tam oddělují nebo je to jediné místo, kde může stát. Ředitel v rozhovoru navíc naznačil, že pokud se město neplácne přes kapsu a nezačne plánovat komplet novou sloní expozici, hrozí do budoucna konec chovu slonů. Současný pavilon je podměrečný a podle ředitele existuje v zoo jediné místo, které je nezalesněné a dostatečně velké (3-4 ha). Z map se jako takové místo zdá víceméně jediné - prostor safari. Ale jde zatím o vzdálenější budoucnost.
Celá zoo se postupně převléká do nového vizuálu. Po areálu jsou nové mapy (konečně) a mění se také cedulky.
Do Čitvánu by se měl přesunout samec medvěda ušatého Jiří z hradu Konopiště. Ten je majetkem zlínské zoo, která rozhodla o jeho přesunu do nesporně lepších podmínek. Tady by se měl později zapojit i do chovu. Lidé, kteří to bojkotují, jsou praštění.