Druhá letošní návštěva olomoucké zoo
Nedílnou součástí Moravského zootripu je samozřejmě olomoucká zoo, která přichází na řadu vždy druhý den. Ten byl odlišný od toho předchozího, z nebe nespadla ani kapka, bylo příjemně zataženo a celkově bylo vidět plno zvířat.
Hurá! Ze zoo konečně zmizela těžká stavební technika a zahrada už není jedno velké staveniště/ bahniště. Já samozřejmě patřím do skupiny lidí, která tento čilý stavební boom velmi kvitovala, protože to předznamenává možnost budoucí modernizace. Ale co si budem, bylo to bez ní příjemnější. Jediným pozůstatkem těchto větší prací zůstává ta zakletá Bábovka, která se ne a ne dokončit. Nicméně, od minulé návštěvy je tu zásadní posun - hotové je zimoviště ptáků, které vzniklo uprostřed voliéry. Nyní se finišuje jeho vzhled v podobě kamenných varhan. Pak předpokládám, že proběhne nějaká výsadba a Bábovka by se konečně mohla zase otevřít. Sice by se mi ještě líbila dole u jezírka krytá vyhlídka, ale nakašlat - dodělat, zasadit, natáhnout pletivo, vypustit ptáky a hotovo.
V kobce pod schody pavilonu žiraf jsou místo mangust damani kapští. Ti bývali u hrabáčů, pak na zázemí, teď jsou tady. Za mě nic moc. Pro taková zvířata mi to přijde prostě malé. Naopak mangusty jsou teď na vrstevnici, kde mají i venkovní výběh, což je rozhodně fajn. V Teráriu proběhlo několik změn. Velké africké terárium, kde byli želvy nebo scinkové, obývá nyní varan stepní. Hotové je dvojterárium pro teju pruhované. U leguánů jsou nově želvy uhlířské. V maličkých insektáriích se objevilo několik zlatohlávků, včetně toho, kde byli žirafíci. U žiraf jsou podle mě nové dřevěné jesle.
Z pavilonu šelem, tedy z akvárií, zmizeli koníčci kuda i klipka puňťa. Nově je tu naopak bodlok indický. Další novinkou jsou poté již obsazené vitríny se zvířecími lebkami. Obsazené jsou tři ze čtyř. Edukačně je to určitě fajn, i když mi přijde, že když jedna naše zoo dostane nějaký nápad, další ho musí hned zopakovat. Co si budem, raději bych tu viděl terárka, ale což. Podle článku to celé vyšlo na 1,2 milionu korun. Nedá mi to nevzpomenout na ústeckou zoo, která musela na vybudování stájí pro jelínky za 200 tisíc udělat sbírku, zatímco tady v Olomouci mají za milion takovou, s prominutím, blbost.
Kompletně nové je občerstvení s velkým altánem naproti před cestu u Lanáčku. V lese za ním byla postavena nová trojice voliér pro sovy, zatím jsou prázdné. Na vrstevnici se odehrálo také několik změn. Ve voliérách zoborožců se objevily dva nové druhy holubů - celebeský a pestrý. Ač jsem ani jeden z nich geograficky úplně nesedí, je to rozhodně fajn novinka. Na zázemí jsou i další ptáci, tak uvidíme, zda se i jich dočkáme. Jeden ze servalů se přesunul do záložního výběhu gepardů, místo něj je kočka krátkouchá. Předělává se vyhlídka u medvědů. Za levharty vznikla komplet nová odpočinková zóna s vysázenými rododendrony. U levhartů je dočasně mladá dvojice levhartů čínských z Liberce, která tu čeká na doporučení do nových zoo. V teráriích ve východu je nově v teráriu pip anolis rudokrký, místo felsum je gekon širokoprstý. Další, menší novinky u fotek.
Co nyní? V článcích se několikrát objevilo, že lebky v šelminci jsou pouze prvním krokem k nějaké rekonstrukci pavilonu šelem. Měla by následovat oprava střechy a rekonstrukce některých akvárií. To rozhodně kvituji, protože zdejší rybí kolekce je skvělá a k dokonalosti chybí jen trochu lepší vzhled některých akvárií (o zázemí nemluvím). Zejména bych ocenil nové nasvícení. Dále by se měla začít rekonstruovat restaurace Pod Věží, u které by se měla zvětšit kapacita. Mluví se také stále o vzdělávacím centru Loděnka, o kterém stále netuším, kde by mělo stát. Nicméně zoo zůstává tajemná, kdo obydlí zcela nové akvárium, kde by mělo v centru vzniknout. Nechce udělat mému tukem obrostlému srdci takový šok, že do akvária v centru Loděnka nedáte skutečné loděnky, že ne? Tohle všechno je fajn, ale stejně bych ze všech nejvíc přál novou expozici gibonům. Tak snad se dočkají.