Vodní hrad Lipý v České Lípě
byl založen ve 13. století, do současnosti se z něho dochovala pouze část hradní zdi. Nejznámějším držitelem hradu byl Jindřich z Lipé. Do poloviny 17. století na hradě sídlili Berkové z Dubé, kteří jej v 16. století přestavěli na renesanční zámek s dvoupatrovým palácem. Z původní stavby se dochovala jen zřícenina se zachovanými sklepy, částí hradního zdiva a 2 brány. V 19. století sloužil jako divadlo, zvonařská dílna a rafinerie cukru. V roce 1957 byl odstřelen hradní palác.
Dnes již zaniklý hrad stával na místě pozdějšího zámku. Hrad byl založen někdy před rokem 1277.
Zříceniny hradu Lipý jsou dobře viditelné ze silniční estakády procházející městem Česká Lípa - silnice Nový Bor - Doksy. Vlastní zříceniny leží nedaleko centra města, na břehu řeky Ploučnice, od které je odděluje silnice Česká Lípa - Mimoň. Nedaleko České Lípy můžeme shlédnout zámek v Zákupech a nebo skalní hrad ve Sloupu v Čechách.
Chval z rodu Ronovců založil r.1277 vodní hrad Lipý. Po požáru r.1515 opraven v renesančním slohu. Za Kouniců r.1681 již pustý. R. 1820 zámek definitivně vyhořel. V 90. letech min. stol. zahájen archeologický průzkum a zbytky byly zakonzervovány.