Tříměsíční dlouhodobá stáž v Irsku byla možností, která se neodmítá, ale ani nepřijímá lehce. Dojmy po prvních týdnech jsou... svěží. Doslova.
Hned první zářijovou neděli jsme poznali, co nás na Britských ostrovech čeká. Ať už vás napadne kvalita vzduchu, která se díky vší zeleni a dešti s tou v České republice nedá srovnávat, nebo třeba sluníčko hřející na obličeji každé ráno. Kamkoliv půjdete, budete provázeni zelenou barvou a pocitem, jako kdybyste bydleli přímo tam, kde z přírody zůstalo to nejlepší.
Dům je situován v malé čtvrti. Přímo před ním se rozléhá Glenaulin Park, ten tvoří více než 5 fotbalových travnatých hřišť, cestičky, stromy a keře. Celý týden v podvečerních hodinách je plný dětí hrajících fotbal nebo hurling. Poprvé, když jsem viděl děcka běhat s něčím, co vypadalo jako obří vařečka a chvilku se koukal, o co vlastně jde, nestačil jsem se divit.
Přivítání v rodině proběhlo hladce. Když přijedete unavení a hladoví, hned dostanete nějaké pití a jídlo, uděláte si pohodu… K tomu všemu ještě kolem, a ne jenom kolem, skákalo štěňátko, které už mě nezabíjí tak jako předtím, bylo to velice hřejivé a milé uvítání.
Matěj Pavelka