Velehrad




Velehrad patří k památným místům České republiky. Více než 800 let tvoří nedílnou součást duchovního, náboženského a kulturního dědictví českého národa v Čechách a na Moravě. Cyrilometodějská a velkomoravská tradice je úzce spojená se jménem Velehrad a od konce 13. století i s místem velehradského cisterciáckého kláštera. Činí z něj pojem přesahující hranice regionu i státu. Moderní archeologické vykopávky prokázaly lokální i věcnou souvislost mezi velkomoravským ústředím a středověkou vesnicí Veligradem, dnešním Starým Městem u Uherského Hradiště, odkud přijal klášter své jméno.


--------------------

Baťův kanál je lemován cyklostezkou dlouhou více jak 80 km, na kterou dále navazují stezky a trasy v okolí, včetně Moravských vinařských stezek. Cyklostezka je ideální pro dálkové cyklisty, rodiny s dětmi, in-line bruslaře, seniory a tělesně postižené, kteří ocení takřka absolutní rovinu a přehledný terén. Bezpečnost cyklostezky výrazně zvyšuje skutečnost, že křížení všech silnic a železničních tratí je řešeno mimoúrovňově.

Kroměříž




je díky své historii, jedinečným památkám a neméně bohatému kulturnímu životu nazývána Hanáckými Athénami. Je žádanou turistickou destinací, která nabízí pestrou paletu možností, pečlivě namíchanou z kvalitních, cenově dostupných služeb a atrakcí, které staví na poznání, odpočinku i zábavě. Věhlas městu přinesly unikátní památky, zejména Arcibiskupský zámek, Květná a Podzámecká zahrada, zapsané od roku 1998 na prestižním seznamu UNESCO a patřící k nejnavštěvovanějším památkám v České republice. Genius loci Kroměříže však těží i z romantických kulis historického centra. Pulzujícím srdcem města je Velké náměstí s mnoha dobrými restauracemi, útulnými kavárnami a vinárnami. Také stinná podloubí a přilehlé malebné uličky vás přimějí zastavit a vymanit se z každodenního shonu. Ať už jste mladý pár, rodina s dětmi, cyklista, aktivní senior či školní výlet, v Kroměříži najdete vše, co potřebujete ke své spokojenosti.



A taky Zlín a okolí.

ZOO

A nejkrásnější cyklostezky!