Filters
Show Metadata
Rating
  8x
  5x
  1x
Colored Labels
Keywords (8)
bike cyklovýlety krajina květiny makro technické památky zvířata
Sobotní cyklovýlet na Ještěd 13. 6. 2020

Bylo vedro, a tak pot tekl proudem zpod přilby a kopce mi daly opravdu zabrat. Nakonec jsem ale vydržel a vše zdárně vyjel. Občas sice na kašpárka (nejlehčí převod), ale to je fuč. Nekonečné louky s výhledy do krajiny však za tu námahu stály.
Cca 42 km s téměř 1000 m převýšením bylo krásných. První polovinu výletu jsem skoro stále jen stoupal po lesních a lučních cestách, závěrečný výšlap na Ještěd jsem se vydrápal po asfaltové cestě. Okruh zpět (ke spodnímu parkovišti ski areálu Obří sud Javorník) dále vedl dlouhým klesáním po asfaltu a šotolině do malebného Kryštofova údolí. To jsem se kochal jeho krásou, že jsem přestal vnímat i bouřku, která tou dobou řádila nad Jizerskými horami.
Zbytek cesty vedl po úzkých asfaltkách těsně nad Libercem s neustále vykukujícím vysílačem Ještědu, mezi pastvinami ovcí, koňmi, pěknou přírodou a zvlněnou krajinou. Když už jsem si myslel, že mám štěstí a bouřka se mi vyhnula, tak asi jeden km před cílem mě již dohnala. Prudce jsem zrychlil tempo a celý uřícený jsem se začínajícími kroupami a sílícím větrem dostal na parkoviště k mému autu. Nikdy jsem nedokázal tak bleskurychle naložit kolo do auta. Teplota klesla z téměř 30 stupňů na 15 během pár minut...