Lesnický Slavín

13.10. - 18.10. 2013 a 12.11.2013

studánky a pomníčky mezi Adamovem a Olomučany


Lesnický Slavín je soubor pomníků, pamětních desek a studánek rozmístěných po lesích Školního lesního podniku Masarykův les (od 22. dubna 2011 zároveň Lesnický park Masarykův les Křtiny) mezi městy Brnem a Blanskem v Moravském krasu. Tyto objekty jsou věnovány významným umělcům, lesníkům a učitelům lesnictví, ale i samotné přírodě a zvířatům. Počátek budování spadá do období 20. let 20. století. Oficiální akt otevření Lesnického Slavína se uskutečnil v červnu 1929 na polesí Olomučany. Lesnický Slavín je velkoryse pojatá a koncepčně řešená estetická úprava lesů a je unikátní záležitostí, která svým významem daleko přesahuje hranice naší vlasti. Tvůrci tohoto díla jsou profesoři Rudolf Haša, Josef Konšel a zejména nadšený budovatel Slavína Josef Opletal.

Nejvíce pomníků se nachází v okolí Adamova a Křtin, a to nejen na trase turistických cest, ale i hluboko v lesích mimo tyto trasy. Pomníky a památníky vznikly většinou na popud profesorů Mendelovy univerzity za účelem uctění práce lesnické nebo umělecké osobnosti. Mezi nejnavštěvovanější památníky patří například Máchův památník či Památník umučených lesníků. V současné době se ve Slavíně nachází více jak 70 objektů.

Do Lesnického Slavína jsme se vypravili v říjnu a v listopadu 2013. Zaměřili jsme se zejména na oblast mezi Adamovem a Olomučany, ale prošli jsme i oblast kolem Rudice. Navštívili jsme také Nový hrad a Čertův hrádek.