Bílovice a okolí

31.10.2013

podzimní procházka okolím Bílovic nad Svitavou


Obec Bílovice nad Svitavou se rozkládá severně od města Brna. Jedna z prvních zmínek o Bílovicích je v zástavní listině z roku 1400, kterou olomoucký biskup Jan X zastavil Blansko i s příslušenstvím Alešovi z Kunštátu a Lysic. Tu podepsal mimo jiné Kuník z Bělovic (možný vztah k dnešním Bílovicím). Jasnou historickou zprávou o Bílovicích nad Svitavou je zápis v „zemských deskách olomouckých“ z roku 1567. V současné době žije v obci asi 3 000 obyvatel.

Území obce se nachází uprostřed smíšených lesů, protkaných lesními cestami s turistickými značkami, mnoha studánkami a rozmanitými pomníčky, věnovanými význačným lesníkům, ale i umělcům – milovníkům přírody. Toto území, nazvané Lesnický Slavín, obhospodařuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně.

V Bílovicích nad Svitavou vznikla tradice Vánočních stromů republiky. Zasloužil se o to novinář Rudolf Těsnohlídek. V roce 1919 před Štědrým dnem nalezl s přáteli v lese odložené děvčátko, které později dostalo jméno Liduška. V místě nálezu dítěte je dnes pomníček, nachází se nedaleko myslivny lišky Bystroušky nad nově zbudovaným rybníčkem. Spisovatel a novinář Těsnohlídek inicioval v roce 1924 první charitativní sbírku pro chudé a opuštěné děti. Ta se uskutečnila v Brně na náměstí Svobody pod smrkem dovezeným z Bílovic. Těsnohlídkův Vánoční strom republiky byl spolu s německým Výmarem první v Evropě. Tato tradice se později rozšířila do ostatních měst.

Do Bílovic jsme se vydali 31.10.2013, zaparkovali před výletní restaurací Sokolovna a šli kolem myslivny lišky Bystroušky k Janáčkově studánce a dál k Resslově hájovně, odtud jsme zabočili do Těsnohlídkova údolí a pokračovali k zřícenině obřanského hradu. Do Bílovic jsme se vrátili cestou kolem řeky Svitavy.