Přírodní památka Sněženky ve Vysokém lese

5.3.2014

sněženková nádhera

Přírodní památka se nachází v lesním komplexu Vysoký les v nadmořské výšce cca 500 m, ve vzdálenosti asi 2,5 km jihozápadně od obce Chmelík a 1,2 km jihovýchodně od osady Vysoký Les (okres Svitavy). V jižní polovině Vysokého lesa je situováno údolí, které je místními nazýváno Sněženkové a to pro hojný výskyt sněženek podsněžníků, které jsou obvykle v rozkvětu na konci března a v dubnu. Do přírodní památky nevede žádná turisticky značená trasa. Přístup je možný z obce Chmelík nebo Vysoký Les.

Poblíž jižního okraje přírodní památky stojí Demelova kaple, která byla obnovena v březnu 2013. Obnova byla provedena dobrovolníky z okolních obcí ve spolupráci se Spolkem archaických nadšenců ze Sebranic. Původní kapli postavili německý statkář Wenzel Demele, přezdívaný Neubauer, sedlák ze Chmelíka, a jeho žena Theresia v roce 1932. Kaple byla postavena na paměť nehody se šťastným koncem, která se v místě udála. Při hrabání sena na lukách se splašil pár koní zapřažený za vozem podrážděný komáry. Koně se vyřítili přímo na hospodyni Theresii Demelovou, která se v úleku dovolávala Panny Marie. Hospodyně byla jako zázrakem sražena přímo mezi pár koní i kola vozu, nehodu tedy bez zranění přežila.

Vedle kaple se nachází jeden z hraničních kamenů, které původně vymezovaly hranici mezi soukromými a panskými pozemky. Na kameni jsou vyryta písmena FT, což by mohly být pravděpodobně iniciály vlastníka litomyšlského panství Františka Václava Trautmannsdorfa.

Do přírodní památky jsme se vypravili 5.3.2014. Zaparkovali jsme v obci Chmelík a šli směrem na jihozápad po lukách nacházejících se v údolí. Okraje luk směrem k lesu byly lemovány velkým množstvím rozkvetlých lísek. Po cca 1,5 km se údolí rozdvojovalo a my jsme odbočili, podle zde umístěného ukazatele ke sněženkám, doprava. Do přírodní památky bylo odtud asi 0,5 km. Vzhledem k letošní teplé zimě, již byly sněženky v plném rozkvětu a bylo jich zde opravdu hodně. Prošli jsme celou lokalitu výskytu sněženek až k Demelově kapli. Rozsahem je tato přírodní památka srovnatelná s Přírodní rezervací Údolí Chlébského potoka, kde se vyskytují v hojném počtu bledule.