Přírodní rezervace Údolí Chlébského potoka

12.3.2014

bledulová nádhera


Údolí Chlébského potoka se nachází asi 1 km severovýchodně od obce Chlébské v okrese Žďár nad Sázavou v nadmořské výšce 472 - 500 metrů. Část údolí v délce asi 1,5 km byla vyhlášena už v roce 1953 za přírodní rezervaci. Území je velice hojně navštěvováno hlavně v období od konce února a po většinu března, kdy v olšinách i na loukách je doslova "bílo", díky masovému výskytu bledule jarní. Rezervace patří mezi nejvýznamnější lokality přírodního parku Svratecká hornatina a jedná se o nejznámější místo výskytu bledule jarní na Brněnsku.

V letošním roce došlo díky teplé zimě k časnému rozkvětu a 12. března zde dospěl rozkvět do svého vrcholového stadia. Na březích Chlébského potoka a vlhkých loukách byly k vidění rozsáhlé bílé koberce rozkvetlých bledulí.

Do rezervace jsme se vydali ve středu dopoledne, a i když byl všední den, tak jsme zde potkávali velké množství turistů. Byli jsme zde již několikrát, ale v letošním roce se bledule vyskytovaly opravdu v hojném počtu a byly nádherně rozkvetlé.