Přírodní památka Malhostovická pecka

12.3.2014

výprava za konikleci velkokvětými


Přírodní památka Malhostovická pecka je tvořena vyvýšeným skalním útvarem z devonských vápenců v nadmořské výšce 300 až 332 metrů se skalní stepí a teplomilnými stepními společenstvy s roztroušenými dřevinami při úpatí. Malhostovická pecka se nachází nedaleko obce Malhostovice v okrese Brno - venkov. Společně s nedalekou přírodní památkou Drásovský kopeček tvoří evropsky významnou lokalitu Malhostovické kopečky.

Lokalita je vyhlášena od roku 1980 jako chráněné území kvůli teplomilným rostlinám, které zde na vápencových skalkách rostou. Přírodní památka je především stepní lokalitou a dřeviny jsou v území zastoupeny jen roztroušeně, především při jižním úpatí. Na lokalitě se vyskytuje řada teplomilných mechů a lišejníků.

Významné druhy rostlin jsou zastoupeny celou řadou vzácných druhů. Ze zvláště chráněných se vyskytuje velmi početně koniklec velkokvětý, který nádherně kvete obvykle na přelomu března a dubna, a dále lomikámen trojprstý. Dále tu lze najít tařinku horskou, chlupáček hadincovitý, huseník ouškatý, čistec přímý a spoustu dalších bylin.

Vzhledem k tomu, že vápencové bradlo vystupuje nápadně z ploché krajiny, je možno rozhlédnout se po okolních polích a vesnicích, na kopce – je odtud vidět například tišnovská Klucanina a Zlobice, ale na druhou stranu i na blízkou cementárnu v Čebíně.