Přírodní památka Drásovský kopeček

12.3.2014

kamenné útvary na Drásovském kopečku


Přírodní památka Drásovský kopeček se nachází v blízkosti obce Malhostovice v nadmořské výšce 312 až 321 metrů. Chráněné území, které bylo vyhlášené v roce 1980, tvoří společně s nedalekou přírodní památkou Malhostovická pecka evropsky významnou lokalitu Malhostovické kopečky.

Jde o geomorfologicky významný skalní útvar z vilémovických vápenců se společenstvy skalní teplomilné stepi a výskytem chráněného koniklece velkokvětého. Ve vrcholové části se nachází malý skalní tunel.

Obří kamenný útvar ležící na Drásovském kopečku se nazývá Kamenná svatba. Vychází ze staré legendy, kdy svatebčané jeli do sousední vesnice na svatbu, když zvony začaly zvonit poledne a zvát na polední modlitbu. Svatebčané toho ale nedbali a pokračovali v cestě. Za trest zkameněli. Tolik legenda. To, co ale legendou není, je fakt, že před lety se tento skalní útvar zalíbil jednomu z místních obyvatel a ten si jej odvezl na svoji zahrádku. Než se podařilo kámen vrátit zpět na místo, stihl ho dočasný majitel vyzdobit kusem betonu, kterým si ho v zahrádce upevnil.

Kromě Zkamenělé svatby zde zaujme i Skalní brána vzniklá zřícením nevelké jeskyně.