Přírodní památka Knížecí les a místo U svaté v Křepicích

26.3.2014

výprava za modrými žábami

V letošním roce jsme se chtěli pokusit shlédnout a nafotit modrou žábu, kterou lze u nás spatřit za předpokladu, že budeme ve správný čas na správném místě. V pátek minulého týdne jsme získali informaci, že modré žáby se již vyskytují v lokalitě poblíž Nosislavi. V následujících dnech se bohužel zhoršilo počasí a citelně se ochladilo. Po zlepšení počasí jsme ve středu 26. března do Nosislavi vyjeli. V obci jsme odstavili auto za mostem přes řeku Svratku u fotbalového hřiště a vydali se přes Nosislavský les k Přírodní památce Knížecí les, jedné z nemnoha lokalit výskytu skokana ostronosého. Nejhojnější je v jihočeských rybničnatých pánvích a v oblasti jižní Moravy v povodí řek Dyje a Moravy, kde jej můžeme dodnes vzácně pozorovat v původním biotopu - v zaplavovaných oblastech, v lužních lesích a ve slepých říčních ramenech.

Skokan ostronosý, starším pojmenováním taky skokan rašelinný, je druh žáby z čeledi skokanovití a je rozšířen od Francie až po Ural, ale pouze ostrůvkovitě. V ČR je chráněný zákonem jako kriticky ohrožený druh. Právě samečci této žáby předvádí každé jaro úžasné divadlo, kdy se během páření zbarvují do modra. Změnu zbarvení způsobuje lymfa, která se skokanům hromadí pod kůží. K páření dochází jen několik dnů po ukončení zimování, u nás na přelomu března a dubna. Období rozmnožovaní trvá obvykle jen jeden týden. Říká se, že modré žáby jsou ke spatření, když rozkvetou sasanky, ale nesmí být pod mrakem, nesmí být vítr a musíme se pohybovat velmi tiše. Chladné počasí páření skokanů ostronosých pravděpodobně ukončilo a v místě jejich předpokládaného výskytu, již žádní modří nebyli. Byli jsme tedy na správném místě, ale v nesprávný čas. K vidění byly pouze ropuchy obecné, kterých zde bylo značné množství. Příští rok si výpravu zopakujeme a snad budeme mít více štěstí.

Po návratu k autu jsme se ještě vydali do obce Křepice, která leží asi 6 km od Nosislavi. V jihovýchodní části obce se nachází místo zvané U svaté. Je zde údolí s kapličkami, Křížovou cestou a pramenem sv. Gorazda. Stojí zde kopie sochy Krista z Rio de Janiera, kterou doplňuje sousoší sv. Cyrila a Metoděje. Pověst praví, že když sloužili Cyril a Metoděj mši v parném dni, Cyril únavou omdlel. Vzkřísili ho vodou, která opodál vytryskla ze země. Toto místo se nazývá pramen sv. Gorazda. Svatý Gorazd patřil k tzv. svatým Sedmipočetníkům, což je souhrnné označení pro sedm svatých: Cyril, Metoděj, Gorazd, Kliment, Naum, Sáva a Angelár. Jde o sv. Cyrila a sv. Metoděje a jejich žáky, kteří po vyhnání z Velké Moravy založili v Ochridu středisko slovanské bohoslužby.