NPR Strabišov - Oulehla

30.4.2014

výprava za vstavači (vstavač trojzubý a vstavač vojenský)


Za vstavači jsme se vypravili do Národní přírodní rezervace Strabišov - Oulehla, která se nachází na stráni u obce Lísky v okrese Kroměříž. Rezervace je složena ze dvou celků, z části Strabišov, tvořené lesními porosty a nelesní části Oulehla, která je rozdělena na dvě menší lokality - Přední Oulehlu a Zadní Oulehlu. První z dílčích lokalit je suchá a výslunná travnatá stráň s jihovýchodní orientací, která byla v minulosti využívána jako třešňový sad a pastvina. Druhá lokalita má východní orientaci a je velmi řídce porostlá borovicí lesní. Celá lokalita Oulehla je charakteristická výskytem vzácných druhů orchidejí. Vyskytuje se zde mimo jiné vstavač trojzubý, vstavač vojenský, střevíčník pantoflíček, okrotice bílá a vemeník dvoulistý.

Vstavač trojzubý je v ČR známý jen z Moravy a v této rezervaci tvoří nejpočetnější populaci. První nález vstavače trojzubého z lokality Oulehla se datuje k roku 1933. Od té doby je v podstatě pravidelně dokladován. Počet jedinců na obou lokalitách je podle dostupných informací odhadován na 500.

Kvetoucí rostliny vstavače trojzubého dorůstají výšky 15 až 45 cm. Květenství je z počátku poměrně krátké a kompaktní, spíše kuželovitého tvaru, později krátce vejčité až téměř kulovité. Délka květenství je okolo 5 cm, počty květů jsou různé, nejčastěji se však pohybují od 5 do 50. Barva květů je většinou růžová nebo nafialovělá. Okvětní lístky jsou špičaté a skloněné v přilbu. Pysk je až 1 cm dlouhý, velice světle zbarvený, nachově tečkovaný a hluboce trojlaločný.

V době naší návštěvy jsme zde pozorovali a fotili rozkvetlé exempláře vstavače trojzubého, vstavače vojenského a jejich kříženců. Bylo zde k vidění také velké množství zatím nerozkvetlých střevíčníků pantoflíčků, zejména v části Zadní Oulehla.