NPP Malhotky

30.4.2014

výprava za vstavači (vstavač vojenský a vstavač nachový)


Národní přírodní památka Malhotky má rozlohu 9,47 hektaru a nachází se v katastrálním území Nevojice, severně při silnici z Bučovic do Uherského Hradiště. Byla vyhlášena v roce 1981 k ochraně pestrých teplomilných společenstev travnatých a keřovitých svahů s navazujícími porosty světlých listnatých lesů. Cenná stepní společenstva se nacházejí na jižně orientovaných svazích, na které při jejich horní hraně navazuje lesní vegetace. Lesní část je součástí tzv. Milonického lesa a je tvořena pestrým lemovým společenstvem bylin a dřevin. Území náleží do Bučovické pahorkatiny a nachází se na okraji údolní nivy říčky Litavy.

Teplomilná flóra je zastoupena stepní a travní vegetací s bohatým podílem zvláště chráněných druhů rostlin. Z orchidejí se zde vyskytuje silná populace vstavače nachového a vstavače vojenského, u kterých lze pozorovat četné projevy mezidruhového křížení. Ve stínu lesního podrostu se vyskytují další orchideje - okrotice bílá, vemeník dvoulistý a hlístník hnízdák. K typickým lesním druhům bohatých humózních půd zde patří i konvalinka vonná, lilie zlatohlávek a medovník meduňkolistý, mírnější zastínění vyhledává i kamejka modronachová.

V době naší návštěvy jsme pozorovali a fotili zejména kvetoucí vstavače vojenské a nachové, kamejku modronachovou, která zde tvořila husté porosty a na okraji lesní části medovník meduňkolistý a konvalinku vonnou.

Nedaleko NPP Malhotky lze nalézt další chráněná území a to Přírodní památku Roviny a Přírodní rezervaci Hašky obdobného charakteru jako NPP Malhotky.

Lokality jsou přístupné po polní cestě, odbočující ze silnice I/50 mezi obcemi Nesovice a Nevojice, kde lze zaparkovat auto.