PP Křižník

6.5.2014

výprava za vstavači (vstavač vojenský, vstavač osmahlý a vstavač kukačka)


Přírodní památka Křižník je malá loučka na okraji lesa o rozloze pouhých 0,14 ha nacházející se poblíž kóty 475 m m.n. nad údolím Svratky poblíž obce Dolní Čepí. Za přírodní památku byla vyhlášena v roce 1996. V minulosti byla plocha dnešního chráněného území využívána snad i jako pole, později jako pastvina a louka. Na této lokalitě roste řada rostlin z čeledi vstavačovitých (Orchideaceae), neboli orchidejí. Vedle kriticky ohroženého vstavače osmahlého (Orchis ustulata) a kruštíku drobnolistého (Epipactis microphylla) zde můžeme spatřit dříve běžný, dnes však již silně ohrožený vstavač kukačku (Orchis morio), vstavač vojenský (Orchis militaris), okrotici bílou (Cephalanthera damasonium), pětiprstku žežulník (Gymnadenia conopsea) a vemeník zelenavý (Platanthera chlorantha). Orchideje jsou jedněmi z nejkrásnějších, ale i nejzajímavějších květin, které u nás rostou. Jsou také nejohroženější, neboť ke svému růstu požadují specifické podmínky. Roztroušeně zde roste i několik keřů jalovce obecného (Juniperus communis). Zaznamenán zde byl hojný výskyt cvrčka polního (Gryllus campestris), nalezena zde byla i kudlanka nábožná (Mantis religiosa).

Výpravu do PP Křižník jsem zahájil v obci Dolní Čepí, kde jsem zaparkoval auto. Obec leží na levém břehu Svratky 2 km severně od Nedvědice. Název zřejmě pochází od místa, kde se vyskytovaly čepy. Podle tradice se zde zatloukaly právě čepy při dolování. Osídlení obce patří k nejstarším v regionu. Byla založena pravděpodobně ve třináctém století a nacházela se na obchodní cestě mezi hradem Pernštejn a zámkem Kunštát. Jelikož jde o vesnici položenou mezi několika kopci a úzkém údolí vedoucí kolem potoka, bylo tu vhodné prostředí k přepadávání různými lapky. Potvrzuje to i doložený případ,nálezu hrnce se zlatými mincemi, které byly ve třicátých letech dvacátého století nalezeny na lesní cestě pod kameny. V tamním kostelíku sv. Václava je hrobka rodu Humpolíků, kteří patřili k významným rodům vesnice. Je to jeden z mála kostelů, který ve své historii prodělal jen nepatrné stavební úpravy. Podle některých historiků byl filiální kostelík vystavěn v 15. století. Některé architektonické prvky stavby kostelíku a jiné okolnosti však nasvědčují tomu, že kostelík byl patrně postaven dříve – v první polovině 13. století. Podle tradice jej postavili stejně jako v nedalekém Švařci zbožní horníci.

Na lokalitě PP Křižník jsem našel skupiny vstavače vojenského, vstavače osmahlého a několik kousků vzácného vstavače kukačky. Ostatní orchideje zatím nekvetly.