NPP Švařec

6.5.2014

výprava za vstavačem kukačka


Národní přírodní památka Švařec leží na katastrálním území obcí Koroužné a Švařec v okrese Žďár nad Sázavou. Chráněné území bylo vyhlášeno v roce 1985 na ploše 11,94 ha v nadmořské výšce 370 - 495 m. Důvodem ochrany jsou společenstva suchých trávníků s jalovci a vstavačovitými, zejména kriticky ohrožený švihlík krutiklas a vstavač kukačka a vzácné a ohrožené druhy živočichů, zvláště populace modráska černoskvrnného.

NPP Švařec se nachází na příkrém pravém svahu Brťovského potoka. Svah byl v minulosti ovlivněn těžbou nerostů (stříbrné, olověné a zinkové rudy). Chráněné území je tvořeno členitými stráněmi s remízkami, loukami a pastvinami. Charakteristický ráz výslunným stráním vtiskuje velmi bohatá populace jalovce obecného s keřovými porosty trnky obecné na mezích. Jalovec obecný zde vytváří největší souvislý porost na Českomoravské vrchovině.

V NPP Švařec se vyskytuje 18 druhů chráněných rostlin. Na několika místech zde roste populace kriticky ohroženého švihlíku krutiklasu. Jižně exponované svahy hostí početnou populaci vstavače kukačky, hořce brvitého, pětiprstky žežulníku, modřence chocholatého a vzácně i koniklece velkokvětého.

Obec Švařec, podle které se chráněné území jmenuje, se nachází 8,5 km východně od Bystřice nad Pernštejnem a je součásti obce Koroužná. Ohledně vzniku názvu Švařec (Svařec, Švarec) není zcela jasno. Název může být odvozen od osobního jména Svařek, spíše však souvisí s řekou Švarcavou (Svratkou), na níž leží. V „Pamětní knize obce Švarce“ je zase název vysvětlován podle slova svařovati. Toto pochází z doby, kdy se v okolí obce těžily a zpracovávaly rudy.

Z památek ve Švařci nalezneme starou dřevěnou krytou lávku a kapli Nejsvětější Trojice.

Krytá lávka byla vybudována v roce 1873 přes řeku Svratku – ze Švařce k Orlu do Koroužného. Protože obec neměla dostatek peněz, tak nádenickou práci museli provádět občané zdarma. Sedláci přivezli potřebný materiál rovněž zadarmo.

První zmínky o kapli Nejsvětější Trojice První jsou z roku 1348. Kaple je zasvěcena Nejsvětější Trojici. Visí zde dva zvonky a nalézá se jeden vyřezávaný oltář.

Do NPP Švařec jsem se vydal zejména za vstavačem kukačkou, který se zde vyskytuje údajně hojně a v této době by měl kvést. To se potvrdilo a bylo k vidění opravdu hodně kvetoucích exemplářů tohoto vstavače.