NPR Pouzdřanská step - Kolby

10.5.2014

toulání jarní stepí

Národní přírodní rezervace Pouzdřanská step – Kolby se nachází v katastrálním území obcí Pouzdřany a Uherčice v okrese Břeclav. Rozkládá se na ploše 47,09 ha a tvoří ji východní, jižní a částečně západní úbočí Uherčické nové hory (kóta 307 m n.m.) a část její plošiny na temeni směrem k vrchu Strážná (294 m n.m.) ve Starovické pahorkatině. NPR Pouzdřanská step – Kolby je rozsáhlý komplex stepních svahů s přilehlými lesními porosty a za chráněné území byla vyhlášena v roce 1956. Důvodem ochrany je stepní flóra a fauna s komplexem teplomilných doubrav a dubohabřin panonského typu. Chráněné území lze rozdělit na dvě části: holé části se stepní flórou a lesní dubohabřinové a doubravové porosty s místním označením Kolby. Pouzdřanská step patří mezi nejcennější stepní lokality u nás. Step byla dříve předělána na terasy a využívala se pro pěstování ovocných stromů, vinné révy nebo lékořice. Dnes je část teras zachována na jižním a západním úbočí Uherčických nových hor, kde se pěstuje vinná réva.

Z rostlin tu najdeme velké množství vzácných druhů. Časně z jara zde vykvétá koniklec velkokvětý a koniklec luční český. Později na jaře tu můžeme narazit na kosatec nízký, hlaváček jarní, violku obojetnou nebo na hadí mord rakouský. Jihovýchodní stráně pokrývá vyvinutá kavylová step s dominantním kavylem sličným a kostřavou walliskou. Oblast náhorní plošiny je zároveň jednou z nejbohatších lokalit katránu tatarského na našem území. Katrán je silně ohroženým druhem chráněným nejen naší, ale i evropskou legislativou. Pouzdřanská step se stala jeho západní hranicí výskytu. Na rozhraní lesního porostu a holé stepi kvetou během května a června velmi nápadné a dekorativní třemdavy bílé, které jsou rovněž chráněny zákonem jako ohrožený druh.

Další nesmírný význam má lokalita pro celou škálu bezobratlých živočichů. K nejvýznamnějším patří celoevropsky ohrožený střevlík uherský, majka uralská, která zde má jedinou lokalitu v ČR, dále majka obecná a majka fialová, kozlíček písečný, kterého je zde velké množství, kozlíček hnědý, pilous velký, roháč obecný, zlatohlávek zlatý, zlatohlávek chlupatý a další.

Z denních motýlů zde žije okáč kostřavový, okáč ovsový, okáč medyňkový, okáč voňavkový, soumračník mochnový, modrásek vičencový, modrásek jehlicový, vřetenuška čtverotečná, vřetenuška pozdní, vřetenuška ligrusová, nádherný otakárek ovocný a otakárek fenyklový a další.

NPR Pouzdřanská step - Kolby patří mezi naše oblíbené lokality a navštěvujeme ji zejména na jaře, kdy obdivujeme kvetoucí bílé koule katránu tatarského, které připomínají pasoucí se bílé ovečky. Ze stepi se nabízí překrásný výhled směrem k jihu na vodní nádrž Nové Mlýny a Pavlovské vrchy (Pálavu).