Přírodní rezervace Hády

5.6.2014

národní přírodní rezervace Hádecká planinka, Šumbera a bývalý lom Hády


Hády (424 m n.m.) jsou jeden z mála mimobrněnských vrchů, které jsou vidět i z centra Brna. Na jeho vrcholové plošině se nachází národní přírodní rezervace Hádecká planinka. Jihozápadní svah je výrazně poznamenán dřívější těžbou vápence v nedalekém lomu. Na vrcholu se nachází věž rozhlasového a televizního vysílače, který zajišťuje signál pro Brno a okolí. Vzhledem k rozsáhlému systému již uzavřených lomů patří Hády k nejnavštěvovanějším vyhlídkám nejen na Brno, ale za pěkného počasí i na vzdálenou Pálavu a za ideálních povětrnostních podmínek dokonce na vrcholky Alp. Před hotelem Velká Klajdovka je umístěna informační tabule s panoramatem, poukazující na jednotlivé významné objekty Brna a okolí.

Hády představovaly pro Brno a hlavně pro místní zástavbu odedávna důležitý zdroj stavebního kamene, který se až do začátku 20. století těžil v tzv. Městském lomu. Ten nebyl příliš velký, ale zásadní zlom v těžbě nastal po otevření závodu na výrobu portlandského cementu v Maloměřicích v roce 1908. Těžba se postupně rozšířila na lom Džungle na severovýchodě a Růženin lom na jihozápadě. Výroba cementu byla velkým ekologickým problémem a o jejím zrušení se diskutovalo již od šedesátých let, ale k trvalému zastavení těžby v lomu došlo teprve k 31. prosinci 1997 a o rok později byla zcela ukončena také výroba cementu v maloměřické cementárně. Činností v lomu došlo k zániku řady přírodovědných hodnot území. Na druhou stranu zde vznikly zcela nové biotopy významné pro některé nové ohrožené rostliny a živočichy. Jedním z takto zajímavých míst je Růženin lom. Po ukončení těžby byl Růženin lom využíván jako skládka stavební suti, popílku a jiného odpadu. V lomu však vyvěrá vydatný pramen, proto nebylo možné lom zcela zavést a na okraji nové navážky vznikla jezírka o hloubce až 2 m a začaly se zde objevovat ohrožené rostliny a živočichové. Tyto okolností vedly k tomu, že v roce 2002 byla zahájena jeho rekultivace. Prostor nedaleko jezírek je vyhledávaným místem naturistů, takže za teplého počasí si zde člověk s foťákem připadá spíše jako šmírák.

V této oblasti se nacházejí celkem čtyři zvláště chráněná území - NPR Hádecká planinka, PP Velká Klajdovka, PP Kavky a VKP Růženin lom.

NPR Hádecká planinka je součástí Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Rozkládá se na výměře 79,51 ha a tvoří ji část krasové plošiny a svah lemující Hádeckou plošinu navazující na lom Hády. Důvodem ochrany jsou lesní a lesostepní společenstva nejjižnější části Moravského krasu s chráněnými a ohroženými druhy rostlin a živočichů.

Na Hády jsem se vypravil začátkem června a jedním z mých cílů bylo spatřit a nafotit rozkvetlý hadinec červený, který patří mezi naše nejvzácnější rostliny. To se mi bohužel nepovedlo, asi ještě nebyl ten správný čas.