Přírodní rezervace Obůrky - Třeštěnec

2.7.2014

výprava za pětiprstkou hustokvětou a kruštíkem bahenním

Přírodní rezervace Obůrky-Třeštěnec o rozloze zhruba 3 hektary se nachází v katastru Moravské Knínice, v nadmořské výšce 290 - 300 m. Chráněné
území bylo vyhlášeno v roce 1980 k ochraně mokřadních společenstev na dně zamokřeného zářezu vybudovaného na počátku 2. světové války pro plánovanou strategicky důležitou dálnici mezi rakouskou Vídní a slezskou Vratislaví. Dálnice protínala naše území u Králík na severu a u Mikulova na jihu a měla být celně oddělena od Československa.Torza mostů, stojící zdánlivě nesmyslně uprostřed polí, propustky, dálniční těleso zarostlé vegetací s výjimkou tří úseků o délce několika kilometrů je téměř všechno, co zbylo z velkolepé stavby z období okupace. Z důvodů politických a historických nebyla nikdy dokončena ani uvedena do provozu.

V zářezu vznikly specifické stanovištní podmínky vyhovující řadě zvláštně chráněných druhů rostlin, především orchidejím. Chráněné rostliny jsou zde zastoupeny poměrně silnou populací nádherné a kriticky ohrožené pětiprstky hustokvěté, masivním výskytem kruštíku bahenního , početnými exempláři prstnatce pleťového, vemeníku dvoulistého i bradáčku vejčitého. Vyskytuje se tu samozřejmě i celá řada dalších rostlin.

Přestože se tato lokalita nachází nedaleko od našeho bydliště, dlouho jsme o ní neměli ani tušení. Vypravili jsme se tam až letos začátkem července s foťáky v ruce. V této době byly v plném květu snad stovky pětiprstek hustokvětých a kruštíků bahenních. Tato nádhera je zobrazena v následujících snímcích.