NPR Lednické rybníky

17.7.2014

toulání kolem lednických rybníků (Hlohovecký rybník, Prostřední rybník, Mlýnský rybník, Hraniční zámeček a Rybniční zámeček)

Lednické rybníky patří k nejstarším rybničním soustavám na Moravě a tvoří je největší moravský rybník Nesyt (315 ha) a dále rybníky Hlohovecký (104 ha), Prostřední (48,5 ha) a Mlýnský (107 ha). V první polovině 19. století byly břehy rybníků, s výjimkou Nesytu, Lichtenštejny parkově upraveny a spolu s dalšími krajinnými úpravami i stavbami v jejich okolí vznikl jedinečný krajinný park. Rozsáhlé břehové rákosiny a četné ostrůvky poskytují ideální podmínky k životu vodnímu ptactvu, k čemuž přispívá i jeho hájení formou lovecké rezervace. Součástí rezervace Lednické rybníky je i Zámecký rybník v Lednici (30,1 ha), vybudovaný v polovině 17. století v místech meandrů Dyje. Třetinu jeho plochy zabírá patnáct ostrovů, které jsou stejně jako okolí parkově upraveny.

Lednické rybníky jsou součástí národní přírodní rezervace, která byla zřízena v roce 1953 na ploše více než 600 ha. Hlavním důvodem ochrany je význam soustavy rybníků jako jedné z nejvýznamnějších ornitologických lokalit na území ČR, hnízdiště a tahová zastávky řady druhů ptáků. Rybniční soustava je dílo ze začátku 15. století. Hnízdí zde početné vodní ptactvo, křižovatka a odpočinková zastávka při ptačích tazích. Podél rybníků vede 11 km dlouhá naučná stezka s několika odbočkami (8 zastavení).

Naše putování jsme zahájili na parkovišti u Hraničního zámečku a odtud jsme se vydali po naučné stezce po jižním břehu Hlohoveckého rybníka. Krátkou odbočkou jsme došli ke kostelu sv. Bartoloměje v Hlohovci a pak se vrátili zpět k rybníku. Po naučné stezce jsme obešli Hlohovecký a Prostřední rybník vrátili se na výchozí místo. Nachodili jsme zhruba 9 km v nenáročném terénu, ale vzhledem k tropickým teplotám toho bylo dost.