Pohansko

10.9.2014

výprava na jih Moravy do oblasti Pohanska s lužními lesy, loukami se staletými solitérními duby a archeologickou památkovou rezervací


Začátkem září 2014 jsme využili jednoho z mála pěkných dnů a vypravili se na jih Moravy do unikátní oblasti Pohansko, která se nachází v jihovýchodním cípu Lednicko-valtického areálu, mezi řekami Moravou a Dyjí, u hranic s Rakouskem a Slovenskem. Zdejší lužní lesy prostupují četné vodní kanály, slepá ramena, tůně a louky se staletými solitérními duby. Právě v těchto místech bylo v 9. stol. vybudováno jedno z nejrozsáhlejších středověkých hradišť ve střední Evropě, dnes vyhlášené za archeologickou památkovou rezervaci.

Auto jsme zaparkovali na parkovišti na okraji Břeclavi u zahrádkářské kolonie v ulici K Pohansku a vydali se po trase Naučné stezky Pohansko, která zde začíná. Odtud pokračuje pod železničním viaduktem a po zelené turistické značce po asfaltové cestě oborou Soutok k loveckému zámečku Pohansko a stejnojmennému hradišti. Tady je možné si udělat po zelené značce odbočku doprava k Muzeu Československého opevnění Pohansko U Závory. Naučná stezka pokračuje po asfaltce doleva dále oborou Soutok přes a okolo některých slepých ramen Dyje až k loveckému zámečku Lány, kde končí. Sedm kilometrů dlouhá naučná stezka představuje prostřednictvím 15 zastavení na 23 panelech zajímavosti o rostlinách a živočiších obývajících okolní lužní lesy, o archeologické lokalitě a o zámečcích Pohansko a Lány. Vzhledem k tomu, že jsme měli ještě v plánu prohlídku Břeclavi, Poštorné, zámečku Rendez - vous a kaple sv. Huberta, neprošli jsme tuto naučnou stezku celou, ale jen k zámečku Pohansko, což je v podstatě trasa nově vybudované Naučné stezky doupných stromů Pohansko, která začíná téměř shodně s předchozí naučnou stezkou, ale končí už u zámečku Pohansko. Stezka se věnuje doupným stromům, tj. stromům s dutinami, které působí jako torza a postupně umírají, ale ve kterých bují hmyzí život a své útočiště poskytují i netopýrům a ptákům. Stezce byl dán pohádkový ráz, přičemž jsou stromy připodobněny Entům, ale i čarodějům, drakům, elfům a jiným pohádkovým bytostem z knih Pána prstenů.