Podzimní kuchařské soutěže žáků gastronomických škol a učilišť konané v pátek 21. 10. 2016 v Obchodní akademii a Hotelové škole Havlíčkův Brod se letos poprvé zúčastnili i studenti naší školy. V devátém ročníku soutěže „O bramborovou pochoutku Vysočiny“ reprezentovali SOŠ a SOU Třešť ve dvoučlenném družstvu, žák druhého ročníku oboru Kuchař-číšník Michal Pokorný a žákyně prvního ročníku nástavbového studia Nikola Buštová. Žáci se na soutěž připravovali pod vedením učitelky odborného výcviku Zdenky Podhorské.
Velmi pěkně organizovaná soutěž, které se zúčastnilo sedm škol, se skládala ze tří disciplín:
• soutěž zručnosti
• příprava přílohového bramborového salátu (1 kg)
• příprava bramborové polévky (5 porcí)
Prvním úkolem každého soutěžícího, ve kterém prokazoval svou zručnost, bylo v daném časovém limitu oloupat co nejvíce brambor a následně z nich nakrájet hranolky.
Dalšími disciplínami soutěžního týmu byla příprava bramborové polévky (Nikola Buštová) a bramborového salátu (Michal Pokorný). Na přípravu pokrmů měl každý soutěžící 60 minut podle vlastního technologického postupu. Pokrmy prezentovali oba soutěžící společně před porotou po dobu 15 minut.
V soutěži zručnosti obsadil Michal Pokorný 2. místo. Za přípravu „Bramborového salátu s karamelizovanou zeleninou a křenem“ byl Michal oceněn 3. místem. Nikola sice žádné ocenění za přípravu bramborové polévky neobdržela, nicméně svými body přispěla k pěknému 3. místu v hodnocení dvoučlenných družstev.
Jednotlivé soutěžní disciplíny posuzovala odborná komise (zástupce hotelu Slávie v Pelhřimově, hotelu Fabrika z Humpolce a z Českého bramborářského svazu). Porota hodnotila normu, dodržení technologického postupu, kreativitu, dodržování hygieny práce a v neposlední řadě vůni, vzhled a chuť každého pokrmu.

Pro celkové hodnocení družstev byly sčítány body, které tým získal ve všech třech kategoriích. Tři nejlepší soutěžní družstva byla odměněna diplomy a poháry, které každoročně uděluje Český bramborářský svaz.