V týdnu od neděle 11. 2. do soboty 17. 2. se uskutečnil lyžařský kurz 1. ročníků. Ten je tradičně rozdělen do dvou částí. Sjezdařská část je realizována dlouhodobě v Peci pod Sněžkou, běžkařská v Krušných horách (12. – 16. 2.). Sjezdařskou část připravili učitelé TvS, běžeckou pan učitel Pohl.

Zájezdu do Pece pod Sněžkou se zúčastnil rekordní počet účastníků – 86 žáků a dvanáctičlenný instruktorsko – pedagogický tým (včetně zdravotnice), celkem 98 osob. Poprvé se nám stalo, že jsme se všichni nevešli na hotel Energetik. Dvanáctičlenná parta snowboardistů začátečníků byla ubytována na nedaleké horské chatě Slunečnici. Na hotel Energetik se chodili pouze stravovat. Nepohodlí s docházením na jídlo jim vynahradila domácí atmosféra a „pohodička“ na Slunečnici. Zde musím poděkovat panu učiteli Růžičkovi, který se dobrovolně ujal zodpovědnosti za tuto skupinu. Nutno dodat, že nebýt chřipkové epidemie (za poslední týden se odhlásilo 8 marodů a další ještě předtím), tak jsme se snad ani „nevešli“

Z 86 žáků bylo 24 snowboardistů a 62 lyžařů. Družstva si rozdělilo 10 instruktorů. Kolegyně Koubová, Fenclová, Jonášová, kolegové Růžička a Zicha. Z externistů nám vypomohli bývalí žáci a letos poprvé také žáci současní. Dlouholetý spolupracovník Honza Cidlinský, nově Martin Selingr. Z řad našich žáků potom Tomáš Venclíček z S4, Ondra Lošťák z V4 a Martin Karvánek A3. Funkci zdravotnice perfektně zastala naše další dlouholetá spolupracovnice, zdravotní sestra slečna Šedová (nemocnice Na Homolce Praha). Všem děkuji za perfektně odvedenou práci a těším se spolupráci příští rok.

Kurz hodnotím celkově jako velmi vydařený. Výborná kuchyně, dobré ubytování, dobré sněhové podmínky, až na drobné výjimky solidní chování žáků. Dobře jsme vyšli se souběžně ubytovanou školou, užili jsme si hotelového bazénu, … Radost z hladkého průběhu kurzu nám však zkalil nešťastný úraz paní učitelky Fenclové, která, po kolizi s mladým snowboardistou z Polska, narazila v rychlosti a hlavně nekontrolovaně do hydrantu pro sněhové dělo a velmi nepříjemně se zranila. Všichni doufáme, že se naplní optimistické prognózy a vše se obejde bez vážných trvalých následků. Držíme pěsti! Mezi žáky k vážnějším zraněním naštěstí nedošlo, šlo vždy maximálně o zhmožděniny, naraženiny a odřeniny.

Vzhledem k nadstandardnímu počtu původně přihlášených, který nám letos přinesl značné organizační problémy, chystáme pro příští rok, ve spolupráci s vedením školy, organizační opatření. Již letos jsme k některým byli nuceni přistoupit. Veškeré přednášky – metodika, 1. pomoc, pohyb v horách a na sjezdovkách, nebezpečí hor, historie atd. byly realizovány již před odjezdem v rámci hodin TvS. Za jejich přípravu i realizaci velice děkuji paní učitelce Koubové.


Běžecké části na Božím Daru s teorií ve škole se zúčastnilo celkem 30 žáků. Pan učitel Pohl prakticky všechny pochválil za přístup. Až na nepatrné výjimky byli všichni absolutní začátečníci. Vzhledem k tomu, že je běžecká část orientována na horskou turistiku, byly cíle splněny. Poděkování patří účastníkům za snahu, našim milým kolegům instruktorům za odvedené výkony a ochotu. Tým instruktorů tvořili: vedoucí kurzu pan učitel Pohl (příprava a realizace přednášek, organizace včetně výběru a zápůjčky lyží pro žáky atd.), kolegyně H. Šťastná, R. Zichová, I. Dufková, kolegové J. Spína, R. Černý a ZŘŠ P. Macháček. Perličkou běžecké části kurzu byla „ztráta“ družstva, které se rozhodlo pro sportovnější pojetí, z čehož byl „nesvůj“ zejména pilot autobusu, který neměl čas a náladu na podobné „vylomeniny“.

Příští rok si přejme podobné žáky, lepší sněhové podmínky v Krušných horách, dostatek kvalitních instruktorů a hlavně bez většího zranění. Tak za rok v Peci a v bílé stopě!

vedoucí kurzu: J. Kouba