V chladném minulém týdnu 13. – 17. května se konal Vodácký kurz třetích ročníků naší školy. Kurzu se zúčastnilo 35 žáků a všechny můžeme již předem pochválit za jejich přístup. Počasí nám příliš nepřálo, ale zažili jsme i horší. Již tradičně jsme měli základnu v kempu Vltava na řece téhož jména.
Velkým plusem byly novinky v kempu. Zejména nově postavená vyhřívaná klubovna, kde jsme se mohli ohřát, ale také usušit mokré věci. Příjemným překvapením bylo i nové multifunkční “hřišťátko” s umělým povrchem, které někteří herně založení chlapci přes nepřízeň počasí využívali. Strava byla velmi slušná, snídaně vydatné, množství nadstandardní.
Program se nám podařilo splnit s výjimkou slaňování. To jsme vyřadili z bezpečnostních důvodů. Úterním turistickým K2 (kánoím) počasí nepřálo asi nejvíce. Přestože jsme vzhledem k tomu omezili sjíždění jezů (šlajsen), někteří výrazněji “talentovaní” borci si i přes naši snahu cestu do vody “našli”. “Mákli jsme si”, ale dali jsme to! Ze středy v seakajacích na otevřeném Lipně jsme měli obavy, předpověď počasí opět nebyla dobrá. Mile nás však překvapilo téměř bezvětří. Nikdo se “nekoupal”, většině se projížďka v rychlejších lodičkách, troufám si říci, líbila. Ve čtvrtek se z většiny výpravy stali “rafťáci”. Užili jsme si větší množství jezů a absolvovali jsme obvyklou návštěvu Českého Krumlova. V pátek nás jako vždy čekal “zlatý hřeb” v podobě splouvání divoké vody ve slalomové trati České Vrbné v Českých Budějovicích. Nikdo se nepřevrhnul, jen jedné posádce vypadl z člunu kormidelník, dokázal se však za jízdy zpět nalodit. Další posádka splula třetinu trati pozadu (chyba kormidelníka), měla namále, ale pud sebezáchvy, či snad štěstěna, byly na naší straně.
Ve volném čase jsme si, kromě “koukání” na MS v hokeji, sušení mokrých svršků či “čutání do meruny”, zasoutěžili v netradičních hrách. Ne všechny disciplíny nám počasí povolilo. Soutěž mezi třemi týmy však byla vyrovnaná a všichni účastníci byli odměněni sladkostí. Zajímavé, byť nikoli nejdůležitější, byly výsledky. Vše skončilo prakticky remízou. Soutěže připravil pan učitel Pohl, “praotec” kurzu.
Akci perfektně připravila jeho vedoucí paní učitelka Koubová. Nebyla to úplná legrace a problémy s odjezdem byly přímo hororové.
Všem chlap(c)ům děkujeme za trpělivost při odjezdu, srdnatost, s níž do akce šli, byť předpověď počasí byla “velmi nejistá”. Dále si ceníme chování a přístupu většiny z nich. S takovými borci je radost spolupracovat.
Zdravotník Mudr Vl. Šatava měl naštěstí jen velmi málo práce. Nikdo se vážněji nezranil, chladné počasí odnesl nachlazením s teplotou (snad) jen jeden chlapec.
Přepravu, instruktáž (seakajaky) a částečně vybavení zabezpečil tradičně pan Václav Šatava z Vaskisport Liberec. Těšíme se na další spolupráci.
Tak snad zase za rok na Vltavě!