Ve čtvrtek 3. 10. 2019 se v Ústí nad Labem uskutečnilo Krajské finále Středoškolského atletického poháru. Naši chlapci o stupínek vylepšili loňské třetí místo, když obsadili 2. místo a jen několik málo bodů je dělilo od vítězství a postupu do celostátního finále.
Závody se konaly za velmi chladného počasí, naštěstí nám ale nepršelo. Veliká škoda, že někteří další oslovení chlapci nebyli zdravotně v pořádku, jiní jsou z formy, protože ukončili (poněkud předčasně) svou sportovní kariéru.
Organizátoři zhodnotili závod chlapců (8 SŠ z Ústeckého kraje) jako nejvyrovnanější v historii. Prvních sedm týmů se “vešlo” do rozdílu 300 bodů, třetího a čtvrtého dělil jediný bod, nás od zlata potom cca 10 bodů. To je pro představu 1 sekunda na trati 400 m nebo 10 cm v dálce. O to větší je ale úspěch, kterého chlapci dosáhli, byť jsme se zúčastnili v počtu 9 (místo přípustných 12) závodníků, takže některé disciplíny jsme neměli “pojištěné”. (Každý závodník se může zúčastnit ve dvou disciplínách a štafetě, za družstvo mohou v disciplíně startovat 3 závodníci, dva nejlepší z nich započítávají body pro tým).
Obrovské uznání za bojovnost a předvedené výkony patří všem, hrdinou dne byl ale Filip Šmátrala (S4), který během zhruba tří hodin absolvoval běhy 200 m (štafeta), 400 m a 1500 m, všechny navíc ve velmi dobrých časech. Nasazení borců bylo takové, že nejmenovaný člen štafety po výkonu “blinkal” . Zmínit musím také Ríšu Heřta (E4), který časem 7.46 zvítězil mezi sprintery (odnesl si natažený sval ze skoku dalekého), vynikající výkon podal v kouli výkonem přes 12.70 Michael Macků, v dálce se posledním pokusem 599 cm zařadil mezi nejlepší skokany Jindra Kořínek (E3), ve výšce zdolal Filip Hartman (E4) (bez treter) výšku 172 cm a obsadil mezi jednotlivci třetí místo). Výraznou posilou se při absenci některých bývalých opor stal Marek Černý (1D), vedl si na nováčka skvěle v bězích na 60 a 1500 m. Ani ostatní ale nezklamali a byli platnými členy týmu – Ondra Kovář (S4) v kouli a běhu na 400 m, Kuba Toth (A4) – v běhu 60 m a dálce, David Seják ve vrhu koulí. Všichni přinesli pro tým důležité body, všem náleží poděkování za příkladnou a velmi úspěšnou sportovní reprezentaci školy. Touto cestou všechny výše jmenované navrhuji na pochvalu pana ředitele školy a případnou odměnu.
Jednotlivcům byli odměnou krásně zpracované medaile, družstvu jako celku pohár a diplom za druhé místo.
Jen informativně. Cestovali jsme společně s děvčaty chomutovského gymnázia, která v soutěži dívek obsadila pěkné čtvrté místo.