V posledním prosincovém týdnu před vánočními prázdninami proběhla v polovině tříd 2.B a 2.E výuka v předmětu „Výpočetní technika“ trochu odlišným způsobem než obvykle. Žáci 2. ročníku se od začátku školního roku učí programovat v jazyce C#, ale tentokrát se stručně seznámili s „blízkým příbuzným“ tohoto programovacího jazyka, protože se věnovali programování Arduina.
Většina z nich se doposud s Arduinem nesetkala, proto si nejprve prohlédli vývojové prostředí Arduino IDE a zjistili, jak napsat a přeložit svůj první program pro řízení Arduina. Zapojili si jednoduchý obvod s LED diodou a rezistorem připojený k Arduinu, vyzkoušeli si program do Arduina nahrát a rozsvítit jím LEDku, pak také rozblikat. Vzápětí si již začali vymýšlet vlastní zapojení a programy, od semaforu přes vánoční řetězy až po policejní blikačky. Méně zkušení „okoukali“ nápady z internetu, zkušenější si poradili sami nebo využili pomoci svých spolužáků, kteří navštěvují kroužek Arduina a jsou již se svými znalostmi a dovednostmi napřed před nimi. Někteří se nespokojili pouze s LEDkou a začali se shánět i po dalších součástkách. Tentokráte se do práce s nadšením zapojili i ti studenti, kteří programování „příliš nemilují“.
Cílem bylo zpestřit výuku a propojit znalosti a dovednosti z různých předmětů: základy programování a algoritmizace z výpočetní techniky a elektrotechnické součástky a jejich zapojení ze základů elektrotechniky. Až se žáci 2. ročníku z programování naučí více, budou mít opět příležitost vrátit se k Arduinu a vyzkoušet si např. připojení různých čidel nebo dalších zařízení, přenos dat a příkazů mezi svými aplikacemi v C# a Arduinem, ukládání nebo zobrazování získaných dat, seznámit se s principem IoT (= Internet of Things, Internet věcí), případně využít i svých matematických znalostí především z 2. ročníku.
Upřesňující informace pro méně zasvěcené: IoT představuje komunikaci mezi jednotlivými zařízeními a člověkem prostřednictvím internetu za účelem sběru dat, jejich zpracování a využití v řadě oblastí lidské činnosti (logistika, energetika, meteorologie, zdravotnictví, budování „chytrých objektů“, atd.). Žijeme v období 4. průmyslové revoluce, proto se IoT stává pro každého z nás dennodenní realitou.