Prestižní mezinárodní zkoušky Cambridge English jsou nejstarším zkouškovým systémem na světě. Mohou se pochlubit více než stoletou tradicí (první zkouška proběhla v roce 1913) a také skutečností, že jsou uznávány po celém světě.
Jazykové zkoušky Cambridge English v souladu se Společným evropským referenčním rámcem (CEFR) měří úroveň kandidáta ve čtyřech dovednostech:

● porozumění čtenému textu a práci s jazykem
● poslech
● mluvený projev
● písemný projev (psaní souvislého textu v zadaném formátu)

Díky partnerství naší školy s Evropským Centrem Jazykových Zkoušek (https://maturita.elec.eu/) probíhal od září na naší škole přípravný kurzy k lednovému zkušebnímu termínu Cambridge. Naši žáci se s tím popasovali a ve výsledku všech 17 přihlášených kandidátů zkoušky zvládlo. Úroveň B1 si zvládlo 5 žáků:

Aleš Havelka, Denis John, Jan Mráz, Matyáš Suchý, Robert Skopec

S o stupeň vyšší úrovní B2 se popasovalo 9 kandidátů:

Jiří Vorlíček, Zdeněk Půček, Kouba Pavel, Michal Hladík, Prokop Pavelka, Daniel Együd, Stanislav Pokorný, Marie Ullmannová, Martin Urban

Našli se dokonce 3 žáci, kteří úspěšně absolvovali zvolenou úroveň C1:

Kateřina Menhardová, Miroslav Jarolímek, Michael Pöschl

Ve čtvrtek 8.3. 2023 byli všem úspěšným kandidátům z rukou pana ředitele předány certifikáty.
Zkoušky Cambridge jsou v České republice zařazeny do vyhlášky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o standardizovaných jazykových zkouškách. To znamená mimo jiné, že certifikátem z této zkoušky lze za určitých podmínek nahradit profilovou maturitní zkoušku z cizího jazyka.
Přestože se naši úspěšní kandidáti mohou vyhnout této části maturitní zkoušky, znamená to nejprve se k samotné zkoušce dostat. Zvládnutí povinného ročníkového učiva v hodinách anglického jazyka se tedy nevyhnou. Všem úspěšným kandidátům gratulujeme!

foto Otakar Mašek