Skupina 12 členů Surikat se vydala poslední květnovou sobotu na známý Kosíř, tentokráte ale zvolila cestu ze Slatinic. Tam jsme nejdříve navštívili místní malé muzeum veteránů, kde převažovala značka Mercedes benz.
Pak jsme se vydali kolem lázní k lesu. Po cestě jsme potkali několik pohádkových bytostí – Děda Vševěda, zbojníka i vodníka a v zámeckém parku v Čechách jsme zase spatřili princeznu rusovlásku. A také spoustu drobotiny – byla totiž sobota před Dnem dětí! Lesní cestičkou stoupající mírně vzhůru kolem potůčku jsme si opravdu vychutnávali jarní přírodu. Bublání potůčku, zpěv rozmanitého ptactva a vůně černého bezu – to vše dohromady balzám na duši i tělo.
Po poměrně dlouhé chůzi, kdy se zdálo, že rozhlednu snad ani nepotkáme, jsme využili služeb navigačního střediska SONS, jehož šikovný pracovník nás pomocí webových map správně nasměroval na jeden z důležitých cílů naší výpravy.
Na nedávno vystavěnou rozhlednu několik z nás vystoupalo po 167 schodech, aby si užilo krásného výhledu na okolní krajinu širé Hané.
Z prudkého kopce jsme pak po kořenech a kamení sestoupili do zámeckého parku.
Posílili jsme se v místním penzionu Mánes, kde nám dopředu rezervovali stoly a nabídli skvělý oběd za příjemnou cenu.
Někteří pak poseděli u kávičky v nedávno otevřené kavárničce a ti, kteří v Čechách pod Kosířem ještě nebyli, navštívili známé a oblíbené muzeum kočárů

Přímým autobusem jsme se pak vrátili do Olomouce – unaveni, ale spokojeni, že nám počasí tentokráte stoprocentně přálo.

J.P.