Naše skupina Surikat se tentokráte, tedy v sobotu 23. srpna 2014, vydala na sever Moravy, vlastně již do Slezska. Cílem naší cesty byl nádherný zámek v Hradci nad Moravicí. Jedná se o komplex budov, jimž dominuje „Bílý“ a „Červený“ zámek a také „Bílá věž“.
Zámek měl to štěstí, že od svého vybudování, v druhé polovině 18. století a po přestavbě, kdy z velké části vyhořel, si jen po malých úpravách zachoval svůj původní klasicistní vzhled. Majitelem zámku byl po šest generací rod pruských knížat Lichnovských z Voštic a Werdenbergu.
V 19. století byl u zámku vybudován šedesátihektarový přírodně-krajinářský park. Druhý největší na Moravě.
Celý zámek je stavebně ve velmi dobrém stavu i zásluhou náročných restaurátorských prací zrealizovaných v posledních dvou desítiletích. Prakticky všechny místnosti jsou zařízeny původním nábytkem.
Paní průvodkyně dovolila členům naší výpravy si prohlédnout hmatem několik uměleckých předmětů.
Na zámku pobýval i Ludvík van Beethoven – na jeho počest se tu každoročně pořádá soutěž „Beethovenův Hradec“. V salonu, kde Beethoven na zámku pobýval stojí křídlo, na kterém zde při pobytu hrál.
Mezi dalšími významnými hosty byl také Ferenc Liszt a Nicola Paganini.
Od naší průvodkyně jsme se také dozvěděli, jak je to s tím přídomkem „Nejpohádkovější zámek“. Národní památkový ústav vyhlásil anketu o nejpohádkovější hrad nebo zámek v ČR. Před několika lety zámek tuto anketu určitě právem vyhrál. Pohádkový film však zde zatím natočen nebyl.
Před a po prohlídce zámku jsme se prošli jeho okolím a občerstvili se v restauraci Sonáta a v příjemné kavárničce. Počasí nám po celý den opět přálo, déšť nás čekal až když jsme se vrátili zpět do Olomouce.
J.P.