První zastávka cestou do Tralee byla na úchvatném místě v irském hrabství Meath nedaleko města Drogheda v komplexu megalitických památek Brú na Bóinne. Zdejší hrobky a menhiry pochází z doby kolem 4 000 let př. n. l. a datují se přibližně do období neolitu. Celá oblast s nejznámějšími monumenty, kterými jsou právě hrobky Newgrange a Knowth, je zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO.Glendalough - irsky Gleann Dá Loch, anglicky Glen of Two Lakes, což znamená Údolí dvou jezer, se nachází necelých 50 kilometrů jižně od Dublinu.
Je to oblast proslulá pro své přírodní krásy, velkolepé horské scenérie a bohatou historii v podobě pozůstatků klášterního komplexu z 6.století. Jezera a celá oblast leží v Národní parku Wicklow Mountains a jak Glendalough, tak národní park patří k nejnavštěvovanějším místům v Irsku.
Klášterní komplex založený sv. Kevinem patří k nejvýznamějším v Irsku a dodnes si zachoval atmosféru duchovna, kterou ve své nejslavnější době šířil do celé Evropy. Svatý Kevin - zakladatel kláštera, byl potomkem královského rodu Leinsterů a vystudovaný mnich, který do oblasti Glendalough přišel počátkem 6.stol. a žil tady jako poutník. K jeho životu a založení kláštera se pojí spousta legend, stejně jako ke sv. Patrikovi, patronovi Irska. Klášter se proslavil po celé Evropě jako středisko vzdělanosti a přesto že byl při nájezdech Vikingů během 9. a 10 stol. několikrát vypleněn, vždy ho mnichové postavili znovu.
Největší klášterní budovou v Glendalough je zřícenina katedrály která byla postavena v několika etapách od 10. až do počátku 13. století. Několik metrů od katedrály stojí starobylý keltský kříž - St. Kevin’s Cross jeden z nejzachovalejších vysokých křížů na ostrově.Kousek dál na hřbitově stojí Priests’ House - Dům kněžích, který byl pozděj v 18.stol přestavěn a nese název podle pohřbívání zdejších církevních představitelů.
Asi nejslavnější budovou komlexu je St. Kevin’s Church - kostel sv. Kevina, kamenná zastřešená stavba s výraznou kulatou zvonicí s kónickým uzávěrem na západním konci, které se také říká Kevinouva kuchyň.
Hlavní dominantou celého klašterního komplexu je 30 metrů vysoká válcová věž - Round Tower, v Irštině nazývané Cloictheach, což v překladu znamena zvonice což by mělo dokazovat její funkci. Podobných věží stálo po celém Irsku kolem 120-ti, z nichž se zachovalo 18 v téměř dokonalém stavu. Jejich výstavba probíhala během 8. - 12.stol. a některé dosahovaly až 40 m výšky. Účel věží je poněkud nejasný. Populární hypotéza v minulosti byla, že věže byly původně tvrze proti nájezdníkům – Vikingům a sloužily jako pozorovatelny a úkryt. Odpovídalo by tomu i umístění vchodu, který je vždy několik metrů nad zemí a vstupovalo se po žebříku.
Ať už to bylo jakkoliv, štíhlé válcové věže dodnes na mnoha místech dotváří irskou krajinu a svědčí o umu tehdejších stavitelů.