Odjíždíme z Tralee do Dublinu a cestou se budeme opět kochat

V poklidném hrabství Limerick na jihovýchodě Irska se rozprostírá malé jezero Lough Gur mající tvar písmene „C“. Kolem něj je rozptýleno množství zajímavých kamenných staveb a důkazů, že bylo toto místo osídleno již před 5000 lety.V této kopcovité krajině plné polí a luk žili v minulosti zemědělci, kteří obdělávali půdu, chovali dobytek a byli také zdatní obchodníci. Dobu, ve které tito lidé žili, velmi dobře přibližuje skanzen v oblasti jezera Lough Gur.O Lough Gur se začalo mezi archeology více mluvit v 19. století, kdy došlo ke snížení hladiny jezera, a na povrchu země se objevily tisíce artefaktů. Mezi nimi se našel i nádherný bronzový obřadní štít z Lough Gur pocházející přibližně z roku 700 před Kristem. Byl ozdoben šesti soustřednými kruhy reliéfních cvočků. Jeho originál dnes zdobí prostory Národního muzea v Dublinu. Řada dalších nálezů z Logh Gur je k vidění v Huntově muzeu v limerické Celnici.Přímo u břehu jezera si můžete prohlédnout „crannog“ – umělý opevněný ostrůvek Bolin Island, který je hustě porostlý stromy. V průměru ostrůvek měří pouhých 30 metrů, v době jeho osídlení v období 500 – 1000 po Kristu, na něm tak mohla žít jen jedna rodina. Tyto umělé ostrůvky se vyráběly tak, že se hromada menších kamenů obložila kameny většími a na ně se pak navršila vrstva půdy a chrastí. Domky a přístřešky byly chráněny palisádou.

O něco dále se nachází tzv. Obrův hrob, Giant´s Grave. Tento obrovský megalitický chodbový hrob je vzdálen asi 1,5 km od silnice Lough Gur Cross. Během vykopávek v roce 1938 v něm byly nalezeny kosti osmi dospělých lidí a čtyř dětí společně s ostatky po kremaci. Výstavba Obrova hrobu se datuje někdy do roku 2500 před Kristem. Obruba z kamenů byla postavena okolo centrálního hrobu z velkých balvanů, které byly završeny čtyřmi vedle sebe položenými kameny. Ještě v 19. století zakrývala hrob původní mohyla a bydlela v něm dokonce jedna stará žena.

Historicky velmi významnou stavbou je také 4000 let starý Grange Stone Circle, tedy Selský kamenný kruh, umístěný o dalšího 1,5 km dále u cesty směřující do Limericku. Jde o největší a nejpůsobivější kamenný kruh v celém Irsku, majestátní a tajemnou stavbu se zvláštní atmosférou. Pod starými stromy je zanořen v zemi kruh, který obklopuje a chrání několik set kamenů. V době bronzové představoval tento kruh nepochybně dějiště duchovních rituálů.Je největší v Irsku.

ROCK OF CASHEL, také známý jako Cashel of the Kings, je hrad v okrese Tipperary v Irsku, 10 km severně od města a hradu Cahir. Městečko Cashel má 2800 obyvatel.Od roku 370 na místě dnešního hradu sídlili králové z Munsteru. Okolo roku 450 zde svatý Patrik pokřtil krále Aenguse a v roce 990 Brian Boru hrad opevnil. Roku 1101 král Murtagh O'Brien daroval vápencovou skálu, na které hrad stojí církvi.Nejstarší a nejvyšší části hradního komplexu je Kruhová věž přibližně z roku 1100. Je výborně zachovalá a vysoká 28 metrů. Nejcennější částí hradu je Cormacova kaple, vystavěná a vyzdobená v letech 1127 – 1134 v románském stylu. V roce 1134 byla vysvěcena. Katedrála, vybudována mezi roky 1235 – 1270, je bez postraních lodí s křížovým půdorysem, se středovou věží a na západní straně ukončena masivním obytným hradem. Hall of the Vicars Choral byla vystavěna v 15. století. Dnes touto stavbou vcházejí návštěvníci do hradu. Velká bouře v roce 1847 hrad značně poničila. Na dohled hradu se nachází zříceniny opatství Hore Abbey vybudovaného roku 1266.