Hluboko v údolí řeky Spey leží palírna Ballindalloch, která je ze silnice A95 k nepřehlédnutí, a to díky velkým černým písmenům na bíle natřené zdi. Na první pohled stavba vypadá jako stará zemědělská usedlost. Je to dáno tím, že usedlostí před přestavbou na palírnu v letech 2014 - 2015 byla.
Palírna je součástí historického Ballindalloch Estate, který od roku 1546 vlastní členové rodiny Macpherson-Grants, dnes zastoupená Oliverem a Claire Russell. Zajímavostí je, že Sir George Macpherson-Grant se v 19. století podílel také na stavbě nedaleké palírny Cragganmore a rodina zůstala spoluvlastníky Cragganmore až do roku 1965. I v současnosti, v době když jsme palírnu navštívili a nebyla k ochutnání ještě whisky z vlastní produkce, "vypomohl" s douškem do sklenky nedaleký soused. Rodina má totiž stále v Cragganmore privátní sudy. Na vlastní whisky si budeme muset ještě počkat, protože se v Ballindallochu zavázali, že první sudy do láhví stočí nejdříve po osmi letech.
Palírna ve svých dvou kotlích destiluje na sílu 71,5%, ale do sudů plní new make o cca 7% slabší. Na výrobu se snaží používat pouze lokálního ječmen a zbytky z provozu zkrmit svými stády báječných Aberdeen Angus. Lokálnost prokázali již při rekonstrukci, kdy veškeré práce a technologie, které bylo možné zajistit místními realizovali firmy v okruhu do sta mil.