Nejprve ZAČÁTEK příběhu: "...Pozorovali jsme z okna jednoho dne tři čečetky zimní, jak se krmí na bříze. I pro další dny jsem se vybavil technikou, abych zkusil zaznamenat druhovou rozmanitost pražského ptactva. Hned druhý den dopoledne přiletěla sýkora koňadra, před šestnáctou odpoledne za mnohem horšího světla stehlík obecný. Co jim na těch březových semínkách tak chutná? Další den koňadry pokračují v návštěvách, ale přidává se sýkora modřinka a čížek lesní. Třetí den kromě dřívějších se stavila straka. Den čtvrtý - podařilo se identifikovat navrátilce, spolu s čížky se vrátily čečetky zimní. Pořád se musím divit, vůbec jsem netušil, že bříza je tak lákavý strom pro tolik ptáčků. Den v pozorování pátý - KONEČNĚ - přiletěli havrani polní a poté, co se nakrmili na trávě, přiletěli i na "pozorovací" břízu :o). Šestého dne druhově zatím nic nového. Ale o to více se lze soustředit na pokus o co nejlepší kvalitu! Den sedmý - brzy ráno, tak to na kvalitu není, ale přiletěli se podívat pán a paní kosovi! Sbírka se nám hezky kompletuje... Den osmý - stále stejné písničky, tak jen cvičně na doplnění černobílá kráska..."
Který nabral zpočátku nečekané POKRAČOVÁNÍ: "...A tak z těch několika dnů občasného podívání z okna vznikl NÁPAD.
Vyberu ze svých archivů všechny obrázky ptáčků, které jsem kdy udělal a do budoucna budu tvořit další a další. A proč - PROTOŽE MĚ TO BAVÍ!!!
Výsledky hledání starého snímkování i provozování nového najdete zde, doporučuji občasnou kontrolu, třeba to bude přibývat." Teprve při práci s archivem si uvědomuji, kolikrát jsem na kamarády opeřence namířil svou bezezbraň :o)