Filters
Show Metadata
Keywords (5)
Běleč na Orlicí Praskaška škola škola v přírodě tábor Jana Ámose Komenského

Škola v přírodě Běleč nad Orlicí



Není žádným překvapením, že letošní škola v přírodě se nesla v duchu celoročního projektu Sport nás baví. Již tradičně si žáci třetí, čtvrté a páté třídy připravili cyklo vybavení a trasu Praskačka – tábor J.A.Komenského v Bělči nad Orlicí zvládli na kolech. Ostatní sbalili batůžky a vydali se na kombinovanou cestu vlak-bus-nohy.
Hned první den jsme s dětmi vyzkoušeli postřehový závod a pustili se do barvení originální triček. Úterý bylo ve znamení samých překvapení. Navštívila nás mimojiné „naše“ Monča, která vede ve škole kroužek aerobiku. A že není aerobik jenom pro holky, nás přesvědčili i poctivě cvičící kluci. V podvečer přijela ale „světová“ osobnost. TT alias Tomáš Tuček, pětinásobný mistr světa ve footbagu. Předvedl super show s hakisákem (Hacky Sack) neboli footbagem. Některé děti si mohly zahrát s Tomášem i ve dvojici, někteří si hakisák odvezli domů. Aby zážitků nebylo málo, slavnostně jsme zahájili olympiádu karnevalem, za který by se v Rio de Janeiru nestyděli.
Středeční program byl věnován olympijským disciplínám, a tak děti poměřily své dovednosti ve skocích, běhu, házení, střílení, badmintonu a volejbalu. Nečekaně se na táboře objevil dopis od ztroskotaného kapitána Jamese. Nechal nám zde nějaký materiál pro výrobu vlastního voru, kterým jsme se s dětmi měli dostat na rybník a vylovit zde tajný poklad.
A to byla konečně práce pro chlapákyJ nosily se klády, sekalo se, řezalo, vázalo a ejhle, vor byl na světě. Hned jsme ho na rybníku vyzkoušeli, pravda, nejdříve na vor raději usedly paní učitelky. To jen pro jistotu, kdyby se náhodou vloudila nějaká chybička při náročné stavbě…J Jaké bylo překvapení, že nejenže se vor po pár metrech nepotopil, ale dokonce jsme zvládly dojet až doprostřed rybníka, kde to vypadalo, že se snad nacházel nějaký potopený poklad. Huráááá, poklad vyloven a otevřen! Každý si odnesl nějakou zlatou dobrotu!
Plni nadšení jsme se nemohli dočkat čtvrtečního dne, který jsme věnovali celodennímu výletu. Naším cílem bylo lanové centrum na Stříbrném rybníku. Šikovní instruktoři si nás rozdělili do týmů a vyzkoušeli jsme si všelijaké překážky. Lezli jsme na stěně, po nízkých i vysokých lanových překážkách. A nutno dodat, že někdy jsme měli trochu nahnáno… Vše ale bylo perfektně zabezpečeno a děti si to skvěle užily! Lanový park určitě mnozí z nás navštíví znovu a zkusí překonat další aktivity, které mají v parku nachystané. Večer jsme si zazpívali u táboráku, nechyběly ani tradiční špekáčky, mňam!
V pátek se nám vůbec nechtělo domů, klidně bychom si dobrodružství prodlužili. Nezbývá však, že si trpělivě počkáme zase na příští rok, kdy opět vyrazíme na školu v přírodě.