Okresní kolo ve šplhu středních škol se bohužel stalo kolem školním. O to více chci poděkovat všem účastníkům z řad našich žáků. Je to velká škoda, ale jsem přesvědčen, že naši nejlepší by stejně jen těžko hledali přemožitele.

Okresní – školní kolo ve šplhu – Pohár AŠSK ČR

Dominik Pašek 2D 8,9s
Nebeský Václav 2E 9,6s
Kovařík David S3 10,2s
Doubrava Jan 1C 11,0s
Bujanovský Jan E4 13,6s
Šilhavý Jakub A3 15,9s
Horký Matyáš 2E 17,3s
Balík Tomáš 2D 20,2s

Závodilo se na laně 4,5 m dlouhém bez přírazu (bez nohou). Start ze sedu. Každý závodník absolvoval tři pokusy, z nichž dva nejlepší se sčítali. (Při ručním měření měří dva rozhodčí a výsledný čas je průměrem ze dvou naměřených hodnot.)

Nejlepší čas zaznamenal celkový vítěz Dominik Pašek (2D) – 4,35 s., což je opravdu vynikající výkon. Navíc mu patří i druhý celkově nejlepší výkon (4, 55).

Těchto osm borců bylo nominováno na základě výkonů naměřených v hodinách TvS a jsou skutečně nejlepšími z nejlepších. Bohužel si nemohu odpustit poznámku, že značná část žáků se na laně sotva udrží … Bohužel!

Nejlepší čtyři chlapci se nominovali do školního družstva pro krajské kolo. Jen škoda, že se na ostatních středních školách okresu Chomutov nenajdou čtyři žáci, kteří by s námi změřili své síly. Šplh by si to určitě zasloužil. Vždyť v historii novodobých olympijských her máme hned několik vynikajících jmen, z nichž vyniká Bedřich Šupčík – olympijský vítěz z Paříže 1924 (8 m – 7,2 s). Jen pro zajímavost – na prvních novodobých OH v Athénách se šplhalo do výšky 14 m v tkzv. přednosu (vítěz 23,4 s). Pravdou je, že se šplh v programu OH objevil v rámci gymnastického víceboje pouze několikrát .

Vzhledem k termínu soutěže (těsně před odchodem na pololetní prázdniny) proběhne vyhodnocení a předání cen až v pondělí 8. 2. 2016 o velké přestávce. Prosíme, aby se dostavili opravdu všichni účastníci.

Závod připravila a řídila paní učitelka Koubová.