Třídy 2.B a V3 se v pondělí 27. 6. 2016 podívaly do nové budovy českého Microsoftu v Praze, celosvětového softwarového giganta. Zaměstnanci provedli studenty po skupinách budovou - od střechy až dolů. Studenti měli jedinečnou možnost vidět, jak to funguje v nadnárodní technologické korporaci. Na několika průchozích patrech se nacházejí konferenční místnosti pro schůzky, openspace pro práci i huby s neomezeným přístupem k občerstvení, kde se zaměstnanci neformálně setkávají. Zajímavostí je, že zaměstnanci (včetně generální ředitelky) nemají v budově své pevné místo (stůl s židlí), ale sednou si tam, kam chtějí a kde je volno. Velký důraz se zde klade také na práci z domova. Na konci prohlídky studenti viděli multimediální moderní obývací pokoj a tzv. Azure Wall pro analýzu dat v reálném čase ze senzorů v budově. Poté následovala přednáška na MS Azure a diskuze o technologiích.

Třída V3 pokračovala po své dráze exkurzí do další technologické firmy - Casablanca (také v Praze), která poskytuje server housing, tedy umístění vlastního serveru do datového centra. Studenti měli možnost vidět různě vybavené místnosti pro server housing (podle data realizace) včetně infrastruktury, která pomáhá udržovat celé datacentrum v chodu (záložní zdroje elektrické energie, chlazení…). Příjemné překvapení bylo, že prohlídku vedl absolvent naší školy oboru Výpočetní systémy, M. Kalina, který aktuálně v Casablance pracuje. Zavzpomínal na svá studia a především na své dva vyučující p. Kolouška a p. Faltýna, kteří ho velmi dobře připravili pro praxi i jeho současné studium na VŠ.

Příspěvek a foto Jindřich Richter (V3)

Po exkurzi v sídle společnosti Microsoft se třída 2.B ubírala na Letiště Václava Havla, kde podstoupila komentovanou prohlídku. Nejdříve si v prostorách třetího terminálu mohla vyslechnout krátkou přednášku o minulosti a budoucnosti onoho letiště. V návaznosti na to si celá třída prošla bezpečnostní kontrolou a pokračovala do prostor starého letiště.
Na starém letišti byla k vidění spousta soukromých letadel, a funkcionalistická architektura třicátých let dvacátého století. Většinu exkurze tvořila ale část zajímavější, a to na "hlavním" letišti u terminálů 1 a 2. V této části se nacházela spousta moderních dopravních letadel různých dopravců, přičemž součástí exkurze byla ukázka nájezdu letadla (Airbus A320) k bráně.
Studenti si měli možnost prohlédnout vzlet největšího osobního letadla, Airbusu A380, které můžete vidět níže na fotografii, a hasičskou zbrojnici letištních hasičů. Byl to opravdu impozantní zážitek.

Příspěvek a foto Jiří Vávra (2.B)