Ve dnech 12. – 18. 2. (neděle – sobota) se uskutečnil Lyžařský výcvikový kurz 1. ročníků SPŠ. Rozdělen byl tradičně na dvě části – Běžecký výcvik v Krušných horách (13. – 17. 2.) a Lyžařský výcvikový zájezd (sjezd – lyže, snowboard) v Peci pod Sněžkou. Běžecké části pod vedením pana učitele Pohla se zúčastnilo 39 žáků, pobyt v Krkonoších absolvovalo 79 žáků (VK – J. Kouba). Zbývající žáci byli z kurzu omluveni nebo uvolněni, zejména ze zdravotních, ale výjimečně i jiných důvodů.

Obě části kurzu můžeme letos hodnotit velmi pozitivně. Šikovní a pracovití žáci (drtivá většina), krásné počasí, dostatek sněhu (byť v o něco horší kvalitě), výborná kuchyně a velmi solidní ubytování a zázemí v hotelu Energetik Pec pod Sněžkou atd.

Lyžaři - běžci postupně trénovali v Bezručově údolí (pondělí), na Lesné (úterý), ve středu absolvovali sadu přednášek ve škole, aby ve čtvrtek vyjeli na Klíny a v pátek na Horu svatého Šebestiána, kde také proběhly závěrečné závody. S chlapci vyjížděl denně pan učitel Pohl, kterému postupně pomáhali (v různém rozsahu) kolegové pan Macháček, Patera, Černý Roman, Spína a kolegyně Naxerová a Primasová. Na přednáškách se podílel, kromě pana Pohla, pan Josef Dvořák, všestranný sportsman, bývalý kolega a přítel naší školy. Všem velký dík.

Za sjezdovou část bych chtěl vyzdvihnout přístup chlapců k práci ve prospěch celku. To se výrazně projevilo například při nakládání, překládání a vykládání bagáže. Organizovat přepravu 90 osob s lyžařskou výbavou (2 autobusy) není nic jednoduchého, ale s touhle partou vše běželo jako na drátkách. Dále bych chtěl vyzdvihnout šikovnost frekventantů. Ještě i třetí družstvo lyžařů (z pěti) velmi dobře lyžovalo a čtvrté se jim téměř vyrovnalo. Začátečníci snowboardisté po prvním dnu zvládli jízdu pomocí oblouků atd. Radost s nimi pracovat.

Tady samozřejmě musím poděkovat také celému týmu instruktorů. Z řad učitelů to byly paní učitelky Fenclová, Jonášová, Koubová a Škorpilová, páni učitelé Růžička a Zicha. Úroveň kurzu nám o další „level“ zvedli externí instruktoři – lyžaři Marek Houška a Honza Cidlinský (oba naši bývalí žáci) a „snowboarďák“ Honza Vorlík zakládající člen Maximal Animal Akademie (Klínovec), velký profesionál. Funkci zdravotníka kurzu zvládla i při činnosti instruktora paní učitelka Jonášová.

Za zmínku, kromě samotného výcviku, stojí také závody lyžařů na měřené trati na Zahrádkách (nejbližší sjezdovka), společný zábavný večer, kde pro změnu zazářili ti, kterým až tolik nešlo lyžování a doslova rozchechtali plný sál. Zájemci o plavání či vykoupání byli třikrát v hotelovém bazénu, zájemci z řad prvního a druhého družstva se zúčastnili nad rámec výcviku večerního lyžování. Hlavně jsme ale „pobyli“ a navzájem se trochu více poznali mezi sebou i z jiné stránky než jen té školní (žáci mezi sebou i učitelé se svými svěřenci navzájem).

Co je však vždy nejdůležitější, vrátili jsme se všichni víceméně v pořádku. Nějaké podlitiny, oděrky, naraženiny a namoženiny se nám samozřejmě nevyhnuly, ale to snad ani jinak nejde.

Ještě jednou díky všem, žákům za práci, přístup a chování, instruktorům za odvedenou práci, která probíhala ve vzájemné spolupráci a pohodě. Hodnotím letošní kurz jako jeden z nejpovedenějších za poslední roky.