V sobotu 11.4.2015 si udělali dva studenti naší školy (Radek Rous – 2.B, Ondřej Naxer – E3) výlet do Plzně na katedru informatiky a výpočetní techniky FAV ZUČ, kde se konalo finále programátorské soutěže PilsProg. Do soutěže postoupili z kvalifikačního kola, které se uskutečnilo v lednu. Ač nedosáhli na medailové pozice, je třeba ocenit jejich odvahu zapojit se do soutěže, jelikož se každý z nich nejdříve musel naučit pro ně nový programovací jazyk (C++, resp. Java). Navíc to bylo poprvé, kdy se zástupci naší školy zapojili do této soutěže, která má již 8 letou tradici. Pravidla soutěže kopírují oficiální mezinárodní soutěž.
Oba studenti byli překvapeni novou budovou FAV a moderním vybavením počítačové laboratoře. Po registraci ihned obdrželi občerstvení, tričko a na závěr všichni účastníci bez ohledu na umístění převzali z rukou děkana FAV a vedoucího katedry KIV tašku s dárky (flash disk 16 GB, pořadač na CD, vkusné desky na spisy, propisku, pentilku, otvírák).
Oba studenti jsou již rozhodnuti, zúčastnit se i následujícího ročníku, ačkoliv působili trochu jako cizinci, neboť byli jediní dva zástupci průmyslových škol mezi samými gymnazisty. Získali přehled, co vše ještě musí zvládnout. Tímto jim děkujeme za účast v soutěži. Pevně doufáme, že budeme mít příležitost otevřít kroužek, kde bychom algoritmy a programovací techniky se studenty mohli natrénovat. Rádi bychom do podobných aktivit zapojili více studentů, hlavně z oboru Výpočetní systémy, kteří by se také vzhledem ke své budoucí profesní orientaci a studiu na VŠ měli takovýchto soutěží zúčastňovat.